Áttörte a betonfalat az OTP, viszi magával az egész magyar tőzsdét is

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/o/t/p/otp-432760.jpg
Megosztás/Share

Nagy ralit láttunk tegnap a magyar tőzsdén az követően, hogy erős hazai GDP-adat érkezett, hiszen a KSH statisztikája alapján tavaly a negyedik negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 1,1 százalékkal meghaladta az előző negyedévit, az adat óriási meglepetést jelent, a piaci elemzők ugyanis 0,4 százalékos csökkentést vártak a november közepétől életbe lépett járványügyi korlátozások miatt. Az egy évvel korábbi szinttől a magyar GDP (szezonálisan és naptárhatással igazítottan) 4,3 százalékkal marad el. A negyedik negyedév kiigazítatlan, éves alapú GDP-csökkenése 3,7 százalék, az erre vonatkozó elemzői várakozás 5,5 százalék volt, vagyis ez a mutató alapján is óriási meglepetés a negyedik negyedévi gazdasági teljesítmény.

Mindeközben Varga Mihály szavainak is örültek a befektetők, hiszen a pénzügyminiszter Facebook-videójában kommentálta a meglepően jó GDP-adatot, amely elmondása szerint sokkal jobb az uniós átlagnál. Elmondta azt is, hogy várakozásai szerint a második negyedévben növekedési pályára áll a magyar gazdaság, két számjegyű növekedés jöhet.

A kedvező gazdasági adatot, illetve a pénzügyminiszter kommentárját követő jó piaci hangulat ma is kitart a magyar tőzsdén, a BUX messze a legjobban teljesítő az európai mezőnyben.

A BUX-komponensekből pedig látszik az, hogy az emelkedés nagy része a legfontosabb hazai bluechip, az OTP jó teljesítményének köszönhető, de a hazai nagypapírok közül szinte kivétel nélkül az összes pluszban tartózkodik.

Ahogy tegnap is beszámoltunk róla, az OTP grafikonja kifejezetten izgalmas, hiszen az árfolyam az elmúlt napokban újra megérkezett a 13 000 – 13 150 forint közötti zónába, amely több szempontból is fontos:

  • több alkalommal szolgált már ellenállásként,
  • ráadásul a tavaly szeptemberi mélypontra és az idén januári lokális csúcsra húzott Fibonacci fontos szintje is ide esik.

Az OTP árfolyama már hetek óta komolyabb beszűkülést mutatott, de ma végül megtörtént a kitörés, amivel jelentősen javult a bankpapír technikai képe és megnyílt a tér fölfelé.

További pozitívum, hogy kifejezetten magas forgalom mellett történik a mai emelkedés, természetesen ma is a legforgalmasabb papír az OTP, a 2,2 milliárd forintos forgalom azonban bőven átlag feletti.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20210217/attorte-a-betonfalat-az-otp-viszi-magaval-az-egesz-magyar-tozsdet-is-470228