Az oltások szervezését segítené az SAP, Németországban már kipróbálták, a magyar rendszer is készen áll

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/v/a/k/vakcinacargo-432710.jpg
Megosztás/Share

Szérummal töltött ampullák, szárazjég, hűtőládák, teherszállító repülőgépek, kamionok, furgonok, egészségügyi és kiszolgáló személyzet, foglalási időpontok és igénylisták… megannyi fontos, összehangolandó kapacitás és művelet, különböző összefüggések és érdekek keresztmetszetében. Ezen kell úrrá lenniük az országoknak, ha sokmillió embert kívánnak minél hamarabb immunizálni, hogy a korlátozásokat fel lehessen oldani.

Ennek a rekordméretű ellátási láncnak a menedzselésére hozta létre az SAP Vaccine Collaboration Hub névre hallgató rendszerét, egy változatos szoftverkínálattal. Az SAP-nak a globális gyógyszergyártók négyötöde az ügyfele, ezen belül az oltásokra specializált 20 világcégből 18 hagyatkozik SAP rendszerirányítási szoftverekre, köztük a Covid-19 oltásban élharcos AstraZeneca, CureVac, GlaxoSmithKline Moderna, Pfizer és a Sanofi is. Ezen túlmenően az SAP-nak több évtizedes gyakorlata van üzleti folyamatok menedzselésében, az ezekhez meglévő digitális megoldások kisebb-nagyobb módosításokkal a vakcinálás folyamatának speciális elvárásaihoz hozzáigazíthatóak.

Bár magától értetődőnek tűnik, hogy a fejlett nyugati országokban mindenhol rendelkezésre állnak ezek az informatikai rendszerek, ez nem feltétlenül terjed ki a résztvevők teljes körére: különösen az állami intézményeknél – a nemzeti és nemzetközi hatóságoknál – vannak hiányosságok, de a folyamatban résztvevő privát gazdasági társaságok közötti együttműködések digitalizációja, az információáramlás és adatcsere interfészeinek kiépítése sem feltétlenül történt meg, mivel eddig nem volt erre ilyen mértékben szükség – áll az SAP közleményében.

Az SAP ügyfelei között van a Német Vöröskereszt is, mely többek között Szászországban is felelős a koronavírus visszaszorításának teendőiért. Decemberben a tartomány megbízta az SAP-t, hogy a Telekom leányvállalatával, a T-Systems-szel együtt hozzon létre egy rendszert, amely logisztikai és ütemezési funkciókat kínál. Az együttműködés néhány hét leforgása után működő rendszert szült.

Az SAP megoldásai lehetővé teszik az oltások digitalizált tervezését, beszerzését, készletgazdálkodását és szállítását. A platformon nyomon követhető a készletek és erőforrások rendelkezésre állása, a tervezett ütem teljesülése, így a teljes logisztikai és terjesztési folyamat valós időben tervezhető és finomhangolható.

„Az SAP által fejlesztett és implementált globális digitális megoldások Magyarországon is rendelkezésre állnak…Tavaly a kontaktkutató applikációnk volt a figyelem középpontjában, az idei évben a vakcináció folyamatát segítő megoldásunk van fókuszban, de egyeztetéseket folytatunk hazai döntéshozókkal például arról is, hogy hogyan tudnánk az SAP platformjai segítségével támogatást nyújtani az utóbbi időben már többször felmerült oltási útlevél vagy igazolvány bevezetésében.” – tette hozzá Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója.

Az SAP Vaccine Collaboration Hub az alábbi területeken kínál megoldást, egyúttal támaszkodva a Qualtrics Vaccine Management és Citizen Experience alkalmazáscsomagjára is.

  • Frontvonali egészségügy. Az ellátóközpontok személyügyi és eszközellátottsági menedzsmentje mellett a hatékony információáramlást, a betegutak optimalizálását, valamint a fertőzés terjedésének megakadályozását is támogatni tudják az SAP rendszerei, és specifikus problémákra kifejlesztett applikációi.
  • Vakcinagyártás. A vakcina gyártók képesek a teljes gyártási folyamatot integrált SAP rendszerekkel irányítani az alapanyag beszerzésétől, az előállítás, engedélyeztetés, és nyomon követésbiztosításával, mely hatékony eszköze lehet a hamisítások kiszűrésének. Valamint képesek üzleti hálózatokba szerveződve információkat megosztani a vakcinákat megrendelő egészségügyi szervezetekkel.
  • Vakcina elosztás és terjesztés. Az SAP rendszereivel a kormányok transzparensen és zökkenőmentesen képesek megrendelni, beszerezni, nyomon követni a szükséges mennyiségű oltóanyagot, folyamatosan figyelve a szűk keresztmetszetek kialakulását, előrejelezve ezek kockázatát, hogy a szállítás és célba juttatás műszaki és humán feltételei mindenkor biztosítva legyenek. Továbbá képesek valós időben követni, hogy a vakcinák leszállítása során az előírt szállítási követelmények, mint például a hűtési lánc biztosított volt-e vagy sem.
  • Vakcina adminisztráció és kommunikáció. A kormányok a feliratkozások kezelése, a kiterjesztés priorizálása és a logisztika szervezése mellett a közhangulat menedzselésében is segítségre szorulnak. Az SAP megoldásaival nyomon követhető az oltás elfogadottsága, a hajlandóság alakulása, az igények területi és demográfiai alakulása, felhasználóbarát felületek és beszámolók révén.
  • Munkaerőgazdálkodás. A résztvevő állami intézmények és privát társaságok delegált munkaerejének összehangolásában, a stratégiai tervek előállításától a napi szintű feladat- és munkaidő nyilvántartásokig bezárólag képes az SAP támogatást nyújtani, legyen szó távmunkás, vagy a vakcinálási folyamatban releváns infrastrukturális közegben történő munkavégzésről.

A címlapkép forrása: SAP

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20210217/az-oltasok-szervezeset-segitene-az-sap-nemetorszagban-mar-kiprobaltak-a-magyar-rendszer-is-keszen-all-470210