Bajban vannak a britek: már félmillióan csúsztak meg a koronavírus miatt a lakáshitelükkel vagy a bérleti díjukkal

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-sm/v/a/j/vaj-tej-tojas-angliaban-olcsobb-mint-magyarorszagon-mi-tortenik-itt-284085.jpg
Megosztás/Share

Összesen 750 ezer családnak van késedelmes bérleti vagy jelzáloghitel-tartozása Nagy-Britanniában, közülük 450 ezer közvetlenül a pandémia miatt került ilyen helyzetben – mutatják a Resolution Foundation nevű think-tank felmérésének adatai, amelyhez 6000 munkaképes korú brit felnőttet kérdeztek meg.

Lindsay Judge, a cég elemzési igazgatója szerint egy terebélyesedő fizetési válsággal áll szemben Nagy-Britannia, ami jelentős kormányzati beavatkozás nélkül csak súlyosbodhat. Különösen a lakásbérlők esetében rossz a helyzet, 22%-ukat ugyanis megtakarítás nélkül érte a járvány. A jelzáloghitellel rendelkező lakástulajdonosok esetében fele ekkora az arány.

A szociális lakásbérleti rendszerben lévők egytizedének, a piacon lakást bérlők 6%-ának és a jelzáloghitellel rendelkező lakástulajdonosok 2%-ának volt késedelme a múlt hónapban. Számuk összesen közel 750 ezer, közülük 300 ezernek eltartott gyermeke van.

A piaci bérlők mindössze 3%-a kapott az elmúlt 10 hónapban könnyítést a bérbeadójától. A hétvégén a brit kormány meghosszabbította Angliában a kilakoltatási moratóriumot, így nagy részük március végéig védelmet élvez, ugyanakkor ez nem vonatkozik azokra, akik több mint 6 havi késedelmet görgetnek maguk előtt.

A jelentés készítői hatékony védelmet kérnek a bajba kerültek számára, többek között a megsegítésükre létrehozott alap felállításával.

Címlapkép: Shutterstock

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/bank/20210217/bajban-vannak-a-britek-mar-felmillioan-csusztak-meg-a-koronavirus-miatt-a-lakashitelukkel-vagy-a-berleti-dijukkal-470234