Egy úttörő kutatás miatt 90 embert fertőznek meg szándékosan a koronavírussal

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=c9b1253b-4dfa-4bfd-9bc2-d98ace39a5ba
Megosztás/Share

A briteknél kezdődő vizsgálat során egészséges embereket betegítenek meg a kórokozóval. Ez az első ilyen kísérlet a világon.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Egy, az Egyesült Királyságban esedékes vizsgálat során 90 teljesen egészséges embert fertőznek majd meg a világjárványt okozó koronavírussal; a kutatás célja, hogy a szakemberek még több információval rendelkezzenek a vírussal kapcsolatban.

A The Guardian azt írta: a vizsgálatot a következő hetekben szeretnék elkezdeni a szakemberek, akik ehhez 18 és 30 év közti fiatal felnőtteket keresnek. Az önkénteseket szigorúan ellenőrzött körülmények között fogják vizsgálni. A kísérlet fontos része, hogy a szakemberek kiderítsék:

  • mi az a minimális vírusmennyiség, amely a szervezetbe kerülve képes betegséget okozni,
  • illetve hogy a fertőzés miként terjed át egyik emberről a másikra.

A kísérletet már jóváhagyta az Egyesült Királyság ezzel foglalkozó etikai testülete. A brit kormány 33,6 millió fonttal támogatja a vizsgálat megvalósulását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20210217_kiserlet_kutatas_koronavirus_egyesult_kiralysag_fertozes#rss