Elbukott a Ryanair, nem volt szabálytalan a versenytársak állami kimentése

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/r/y/a/ryanair-432912.jpg
Megosztás/Share

A luxemburgi székhelyű törvényszék szerint az uniós szabályokat nem szegték meg, amikor a légitársaságok mentőcsomagokat kaptak. A légitársaságokat különösen súlyosan érintette a koronavírus-járvány, hiszen sok nemzetközi utazást hosszú ideig betiltottak vagy korlátoztak.

A Ryanair szerint a segítség igazságtalan volt, és közölte, hogy fellebbezni fog a döntés ellen az EU bíróságán. A Ryanair kritizálta azt a francia rendszert, amely lehetővé tette a légitársaságok számára, hogy késleltessék az adó befizetését, valamint egy svéd hitelgarancia-rendszerrel kapcsolatban is kritikát fogalmazott meg a cég.

A légitársaság 16 pert indított az Európai Bizottság ellen mentőcsomagok és kormányzati segítség miatt, amelyek a riválisokat, köztük a holland KLM-et és a német Lufthansát segítették.

A francia lépésről a bíróság kijelentette, hogy a támogatási rendszer megfelelő a Covid-19 járvány által okozott gazdasági károk orvoslásához, és nem jelent diszkriminációt. A svéd program esetében pedig arról számolt be a bíróság, hogy a támogatást vélhetően az Európai Unió érdekében fogadták el.

A személyi állomány kifizetésein kívül a Ryanair főnöke, Michael O’Leary szerint a légitársaságoknak a túlélés érdekében a tartalékaikra és a részvényesek által dobott mentőcsomagokra kellene támaszkodniuk.

A Ryanair árfolyama 2,1 százalékkal került ma lejjebb, míg idén 4,3 százalékot esett.

Címlapkép: Ian Waldie/Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20210217/elbukott-a-ryanair-nem-volt-szabalytalan-a-versenytarsak-allami-kimentese-470310