Első körben nyitnának az éttermek, szállodák, konditermek, koncertre csak igazolvánnyal lehetne menni – íme a konzultációs kérdések

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=69632b18-8748-4a17-a757-9c70484cea0a
Megosztás/Share

Szerda este felkerült a kormányzati oldalakra az új nemzeti konzultáció, amelyből az olvasható ki, hogy a kijárási tilalom enyhítése nem csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkozna. Koncertre, fesztiválra, meccsre viszont vagy csak ők mehetnek, vagy senki, amíg nincs vége a járványnak – legalábbis a kormány ebből a kettőből enged választani.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Szerda késő este élesedett az új, online nemzeti konzultáció a vakcinainfo.gov.hu-n, illetve egy konzultációs kormányzati oldalon. Ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hét kérdésre kell választ adni.

A kérdőív felvezetője szerint még nincs vége a járványnak, az oltási programmal azonban új szakaszba lépett az ország. A fő kérdés az, hogy az oltásokkal egyidőben elkezdődjön-e a korlátozások feloldása, vagy maradjon az óvatosság az Európában újra felszálló ágban lévő vírus miatt. Müller Cecília országos tiszti főorvos éppen szerdán beszélt arról, hogy “a járvány nem enged a szorításából”, hosszú ideje először nőtt az aktív fertőzöttek száma, ezért még nincs itt az ideje a korlátozások feloldásának.

A kormány mindenesetre szeretné tudni, hogy a korlátozásokat lépésről lépésre oldják-e fel a korlátozásokat, vagy a járvány végén, egy lépésben. A nemzeti konzultációk jellemzője az irányított kérdésfeltevés, amiből kiolvasható a válasz, vagyis a leendő irány, vagyis, hogy valójában mit tervez a kormány.

Megkérdezik, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak-e egyes korlátozó intézkedések alól. Az első felvetésnél még nem részletezik, mely korlátozó intézkedések alól kaphatnának ők felmentést, később viszont konkrétan rákérdeznek arra, hogy számukra meg kell-e engedni a rendezvények, koncertek, fesztiválok, sportesemények látogatását. Itt a másik opció, hogy a járvány végéig nem lehet látogatni ilyen eseményeket.

© Nemzeti konzultáció

Három kérdés vonatkozik arra, hogy amint a járványhelyzet engedi,

  • enyhíteni kell-e 8 után érvényes kijárási tilalmat,
  • az első lépések között újra kell-e indítani az éttermeket, szállodákat, megnyitni az uszodákat, tornatermeket, konditermeket, a szigorú biztonsági szabályok betartása mellett,
  • illetve hogy külföldről csak a beoltottak vagy védettségi igazolvánnyal rendelkezők léphessenek-e be a járvány végéig.

© Nemzeti konzultáció

Abból egyébként, ahogy a kérdéseket feltették, azt lehet kiolvasni, hogy a kijárási tilalom enyhítése nem csak a védettséggel rendelkezőkre volna érvényes – noha Gulyás Gergely miniszer korábban erre tett utalást.

A középiskolák, egyetemek újranyitása nem vitakérdés, ahogy nem kérdeztek rá külön a boltok és egyéb szolgáltatások nyitvatartási idejére sem, de feltételezhető, hogy a kijárási tilalom enyhítésével az is lazulna.

Az, hogy a járványhelyzet enyhülésének milyen mutatói vannak, a konzultációból nem derül ki. Korábban a kormányban felmerült, hogy ha jó a helyzet, márciustól már lehetne részlegesen nyitni, azonban kérdés, hogy ezt a szerdai Müller nyilatkozat után tartják-e. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó szállodában mindenesetre nagyszabású bulival készülnek április elején.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210217_nemzeti_konzultacio_nyitas#rss