Észt hírszerzés: Oroszország a járvány miatt meggyengült Nyugattal számol

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=654c0c4b-f26f-4ce8-a815-775b8f92bf10
Megosztás/Share

79 oldalas dokumentumon keresztül részletezik, mit vár a covid utáni időkben a világpolitikában Vlagyimir Putyin.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Oroszország azzal számol, hogy a koronavírus-járvány miatt meggyengült a nyugati országok összetartása, ami segítheti, hogy előnyösebb helyzetbe kerüljön a nemzetközi viszonyokban, ugyanakkor gyengítheti a Nyugat befolyását globális szintéren – közölte az észt hírszerzés szerdán ismertetett éves jelentésében.

A dokumentum szerint a Kreml úgy véli: a világjárvány arra kényszeríti majd a nyugati államokat, hogy belpolitikai ügyekre és gazdasági problémáikra összpontosítsanak. Az orosz vezetés emellett a szélsőséges és populista mozgalmak felemelkedésével számol.

“A maga részéről Oroszország kész olajat önteni a tűzre, hogy tovább szítsa ezeket a trendeket” – olvasható a 79 oldalas jelentésben. “Ezért 2021-ben újfent tanúi lehetünk orosz befolyásolási műveleteknek, amelyek célja a megosztani a nyugati társadalmakat, ideértve európai uniós szinten is” – derül ki az iratból.

A jelentés szerint Oroszország a többi között a nyugati gyártmányú koronavírus elleni vakcinák hitelességének aláásását próbálja meg majd elérni, különös tekintettel a brit–svéd AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatban, amelyet “majomvakcinának” bélyegzett.

“Oroszország a lejárató kampányokkal abban bízik, hogy egyrészt előnyösebb helyzetbe hozhatja saját vakcináit a piacon, másrészt eleget tehet stratégiai ambícióinak azzal, hogy elsőként tünteti fel magát a nagyhatalmak között, aki megoldást tudott találni a Covid–19-re” – olvasható tovább.

A dokumentum szerint Oroszország Egyesült Államokkal kapcsolatos politikája továbbra is “túlnyomóan konfrontatív” marad.

A jelentés egyebek között Kínával is foglalkozik. Az észt hírszerzés szerint Peking azon nagyratörő terve, hogy világelső akar lenni technológiai téren, “komoly biztonsági fenyegetést” jelent a világ többi része számára. A dokumentum egyebek mellett az ötödik generációs (5G) mobilhálózatokat, felhőalkalmazásokat, fejlett műholdas navigációs rendszereket és a mesterséges intelligencia fejlesztését jelölte meg olyan példaként, ahol Kína globális szerepet kíván játszani, vagy már ilyen helyzetben van. A kínai vezetés világos célja függővé tenni a világot a kínai technológiától – tette hozzá.

Észtország korábban már megtiltotta a Huawei kínai cég részvételét az 5G hálózatok kiépítésben biztonsági aggályokra hivatkozva.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20210217_oroszorszag_hirszerzes_alhirek#rss