Gorbacsov a pokolban él, legalábbis ezt mondja

https://kep.index.hu/1/0/3669/36697/366979/36697977_2803101_2eb90c6a1d08d31b5becd44db57772ed_wm.png
Megosztás/Share

Idén online rendezik meg a Budapest International Documentary Festival-t. A BIDF programjában 2021. március 1. és 10 között 30 versenyfilm tekinthető meg.

BIDF 2021 FB pagecover 820x360 7alakos (1).png

Fotó: BIDF 2021

Ezt azt jelenti, hogy a  filmek az első vetítést, a premiert követően a fesztivál teljes ideje megnézhetők – a szerevezők megfogalmazása szerint 

kevesebb mint egy mozijegy áráért az egész család láthatja a világ legjobb filmtermését.

Az online platform egyben azt is jelenti, hogy a filmek az egész ország bármelyik szegletéből  láthatók, vagyis a Covid-járvány nehézségei előnyhöz is juttatják a dokumentumfilmek rajongóit.

Márpedig az idei kínálat impozáns.

A fesztivál nyitófilmje az

  • I Am Not Alone / Nem vagyok egyedül (Örményország, USA)

A film azt a folyamatot mutatja be, amikor 2018 húsvétján Örményországban egy férfi a Facebookon közölte, hogy elindul gyalog, keresztül az országon, azzal a küldetéssel, hogy az embereket békés forradalomra szólítsa. A célja, hogy megdöntse a korrupt, populista rezsimet. A  történet annak példázata, hogy a változások éppen olyanok, mint a leghosszabb utak: egyetlen lépéssel kezdődnek.

A BIDF 2021 szervezői több beszélgetést is elérhetővé tesznek, amelyekben a filmek alkotói, a filmek szakértői szólalnak meg, a beszélgetéseket pedig később is bárki megtekintheti a BIDF honlapján és YouTube csatornáján.

A filmek önálló birodalmakban kapnak helyet. Így helye van a Szeretet Birodalmának, a Gonosz Birodalmának, a Megbocsátás Birodalmának és a Remény Birodalmának is. Versenyeznek a fiatal filmesek, és a magyar alkotások is. A kínálatban pedig olyan filmek láthatók, mint  

  • Acasa, My Home / Otthonunk (Finnország, Németország, Románia)
  • Tales from the Prison Cell / Mesék a zárkából (Magyarország)
  • Our Motherland / Miénk a Haza (Hollandia)
  • Little Girl / Kislány vagyok (Franciaország)
  • Welcome to Chechnya / Isten hozott Csecsenföldön (USA)
  • The Painter and the Thief / A festőművész és a tolvaj (Norvégia, Svédország)
  • Caught in the Net / Csapda a neten (Csehország)
  • Gorbachev. Heaven / Gorbacsov.mennyország (Csehország, Lettország)

A Mihail Gorbacsovról szóló film talán azért kapott helyet a Gonosz Birodalmában, mert Ronald Reagan amerikai elnök így hívta az egykori Szovjetuniót. Az utolsó szovjet pártfőtitkár volt ugyanakkor az, aki a glasznoszty és peresztrojka, vagyis gazdaság-politikai nyitással pontot tett a hidegháború végére, ám a szabadság másmilyen ízű lett, mint amiről álmodott. Ma már mindenki másként emlékezik a múltra és arra, amit az új világtól kapott, és Gorbacsov hírneve is megkopott. A Nobel-békedíjas politikus a múlt terheit viselő magányos öregemberként Moszkva külvárosában, egy üres házban éli élete utolsó napjait.

A mesék a zárkából a Megbocsátás Birodalmában kapott helyet. A filmben büntetésüket töltő apák írnak meséket, és azok alapján mesefilmek készülnek – amelyekben ő maguk és az otthon levő gyerekeik a főszereplők. A mesefilmekben apa és gyereke egy mágikus, szabadon alakítható világban találkozhat, ám az illúzió mégis csak mesterséges.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kultur/cinematrix/2021/02/17/az-igazsag-muveszete-avagy-filmek-a-vilagrol-amiben-elunk/