Hétéves csúcsra ugrott a magyar államadósság

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/e/g/y/egyensuly-432680.jpg
Megosztás/Share

Az MNB friss adatai jól jelzik, hogy a koronavírus-válság alatt óriási kiköltekezést folytatott a kormány. Az év egészében magas volt az államháztartás finanszírozási igénye, ezen belül pedig az év vége haladva egyre nagyobb negyedéves hiányok halmozódtak fel. Ennek lett egyenes következménye az államadósság meredek emelkedése. A megugráshoz az is hozzájárult, hogy a kormány még annál is több adósságot vállalt fel, mint ami a 2020-as év megfinanszírozásához szükséges.

Az államháztartási egyensúly felborulását jelzi, hogy a negyedik negyedévben a finanszírozási igény a GDP 14,7%-át tette ki (szezonálisan igazítva), ennél magasabb számot egyetlen egyszer, 2002-ben láttunk. Az utolsó négy negyedév államháztartási finanszírozási igénye GDP-arányosan 8,1% volt, 13 éve a legmagasabb.

Eközben a háztartások megtakarítási motívumai erősödtek, ebben a koronavírus-járvány miatti fogyasztói bizalomcsökkenés, illetve esetenként a vásárlási lehetőségek hiánya játszik szerepet. Így a lakosság finanszírozási képessége tavaly a GDP 6%-át tette ki. Ugyanakkor ez az emelkedése sem tudta megakadályozni, hogy az állam és a háztartások együttes finanszírozási igénye ne csússzon a negatív tartományba. erre utoljára 2011-ben volt példa.

További részletek hamarosan.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210217/heteves-csucsra-ugrott-a-magyar-allamadossag-470198