Human challenge: önkénteseket fertőznek meg koronavírussal

https://kep.index.hu/1/0/3671/36716/367161/36716139_2804401_7204e1b0ef2df9727a7cc687fc64cbf1_wm.jpg
Megosztás/Share

A világon elsőként egészséges és fiatal önkénteseket fognak megfertőzni az új típusú koronavírussal a kutatók Nagy-Britanniában az oltóanyagok és kezelések hatékonyságának tesztelése, valamint a vírus működésének és terjedésének jobb megértése céljából.

Az úgynevezett „human challenge” kutatást, vagyis kontrollált humán fertőzéses vizsgálatot néhány héten belül kezdik meg 90 önkéntessel – írja a BBC News cikke alapján az MTI. 

A 18 és 30 éves kor közötti alanyokat biztonságos és kontrollált környezetben fertőzik meg a vírussal és az orvosok folyamatosan figyelni fogják az egészségi állapotukat.

Az ilyen típusú tanulmányok kulcsszerepet játszottak különböző betegségek, köztük a malária, a tífusz, a kolera és az influenza kezelésének kifejlesztésében.

A mostani vizsgálat segíteni fogja a kutatókat annak meghatározásában, hogy mi az a legkisebb mennyiség az új típusú koronavírusból, amely már elegendő a megfertőződéshez és az immunrendszer miként reagál erre.

Mindez segíteni fogja a koronavírus okozta Covid-19 jobb megértését, valamint hozzájárul új vakcinák és kezelések kifejlesztéséhez.

A tanulmány a brit kormány vakcina-munkacsoportja, az Imperial College London, a Royal Free London NHS Foundation Trust és a hVIVO vállalat együttműködésében valósul meg.

Arra számítunk, hogy ezek a tanulmányok egyedülálló betekintést nyújtanak a vírus működésébe és segítenek megállapítani, hogy melyek azok az ígéretes vakcinák, amelyek a legnagyobb eséllyel megakadályozzák a megfertőződést

– mondta Clive Dix, a munkacsoport ideiglenes vezetője, hozzátéve, hogy nagy szükség van újabb vakcinák és kezelések kifejlesztésére.

Kezdetben azzal a vírusváltozattal fogják megfertőzni az önkénteseket, amely a járvány tavaly márciusi kirobbanása óta jelen van Nagy-Britanniában, és kis kockázatot jelent az egészséges felnőttekre nézve.

Az alanyok egy részét valószínűleg beoltják egy már jóváhagyott oltóanyaggal és csak ezt követően fertőzik meg őket, hogy megállapítsák, melyik a leghatékonyabb vakcina.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2021/02/17/koronavirus_onkentesek_nagy_britannia/