Itt vannak Warren Buffett legújabb befektetései – Van köztük néhány vaskos meglepetés

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/g/e/t/gettyimages-513206838-432752.jpg
Megosztás/Share

Tegnap vált elérhetővé az a 13F nevű dokumentum Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway kapcsán, amit az intézményi befektetők negyedévente küldenek el a szabályozó felé, és tartalmazza a legutolsó negyedév végére vonatkozó befektetéseiket. A Berkshire esetében ez december 31-re vonatkozik.

Ezek között megint volt néhány komoly meglepetés:

  • A társaság 6 százalékkal csökkentette a részesedését az Apple-ben, de még így is mintegy 120 milliárd dollár értékű részvénnyel rendelkeznek benne, és a portfólió legnagyobb eleme. Ezt magyarázhatja az, hogy relatíve sokat emelkedett az Apple papírok árfolyama az elmúlt hónapokban.
  • Eladta összes részesedését a Pfizerben, amelyet még a korábbi negyedévben létesített, ugyanakkor növelte a pozícióit három másik gyógyszergyártóban, ezek az AbbVie, a Bristol-Myers és a Merck.
  • Kiszállt az aranyból is a Berkshire Hathaway, eladták összes megmaradt részesedésüket a Barrick Goldban. Az aranynak sohasem volt nagy rajongója a befektető legenda, így már az is meglepetést okozott, hogy korábban vásárolt belőle, illetve az elmúlt időszakban nem teljesített jól.
  • Emellett vásároltak az olajóriás Chevron részvényeiből is mintegy 4,1 milliárd dollár értékben, amely egyébként a Dow Jones egyetlen megmaradt energetikai tagja is. Az olajárak jelentősen emelkedtek a tavalyi év utolsó negyedévében, és bár a kereslet még nem tért vissza igazán, de a kilátások biztatóak. A Chevron pedig a jobb pénzügyi helyzetben lévők közé tartozik.
  • Szintén új elem a portfólióban a Verizon, amely a telekommunikációs területen tevékenykedik, szintén Dow Jones tag, és osztalékot is fizetnek. Ráadásul nem is keveset vett belőle Buffett cége, hiszen több mint 8,6 milliárd dollárért vásároltak részesedést, amivel rögtön a negyedik legnagyobb tulajdonos lett a cégben 3,5 százalékkal. Itt a lépés mögött az állhat az 5G várható térnyerése állhat, illetve a stabil pénzügyi háttér, magyarán tipikus Warren Buffett jellegű befektetés.
  • Végül egy hasonlóan sokat mondó lépés és izgalmas lépés a Berkshire részéről, hogy számos bankban csökkentették a pozícióikat, mint amilyen a US Bancorp, a Wells Fargo (itt elég rendesen összeveszett a menedzsmenttel is korábban a guru) vagy a JPMorgan. Utóbbiban minden részesedést eladtak már. Itt főleg az indokolhatta a lépéseket, hogy már jó ideje alacsony a kamatkörnyezet, de az is aggodalmat okozhat, hogy a koronavírus-járvány következtében gyengülhetett az ügyfelek hitelképessége, és esetleg ez nem várt veszteségeket okozhat a jövőben.

Címlapkép: Lacy O’Toole/CNBC/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20210217/itt-vannak-warren-buffett-legujabb-befektetesei-van-koztuk-nehany-vaskos-meglepetes-470226