Kiderült: nyártól emelnek a tej és a tejtermékek árán, ezért van rá szükség

https://cdn.hellovidek.hu/images/site/articles/lead/2021/02/1613547278-TeS8VX4u6_md.jpg
Megosztás/Share

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács legfrissebb összegzése szerint a tejtermelőknél és a feldolgozóknál egy év alatt átlagosan 15–18 százalékos termelésiköltség-emelkedés volt. A kaposvári tejüzem legközelebb júniustól emeli a tej és tejtermékek árait, írja a Sonline.hu.

A nyers tej ára literenként most 8-10 forinttal drágább, mint amennyi tavaly februárban volt. Május végéig magunkra vállaljuk a költségnövekedést, ami automatikusan azzal jár, hogy romlik a feldolgozó jövedelmezősége. Június elsejétől viszont átlag hat százalékkal emeljük a tej és a tejtermékek árát, így a tejfölét és a sajtét is. Emiatt a 1,5 vagy 2,8 százalékos tej ára literenként 8-10 forinttal megy fel.

– nyilatkozta Szommer Gábor, a kaposvári Fino-Food Kft. kereskedelmi igazgatója a lapnak. Szerinte

Az elmúlt időszakban számos költségük nőtt, a koronavírus-járvány elleni védekezésre csaknem 30 millió forintot költöttek. A szájmaszktól a tekintélyes mennyiségben felhasznált gumikesztyűkön át a kézfertőtlenítőig ez immár egy éve fix tétel náluk.

A járványhelyzet az ágazat minden szereplőjénél jelentős mértékben megnövelte a higiéniai költségeket, tájékoztatott a terméktanács. Illetve azt is hozzátették: a teljes képhez hozzátartozik az is, hogy 2019 decembere (330) és 2021 januárja (359) között a forint/euró árfolyam jelentősen, mintegy kilenc százalékkal változott. Ez elsősorban az energia, a megvásárolt takarmány és a csomagolóanyag-árakban okoz jelentős költségemelkedést.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hellovidek.hu/otthon/2021/02/17/kiderult-nyartol-emelnek-a-tej-es-a-tejtermekek-aran-ezert-van-ra-szukseg