Koronavírus: itt a magyarázat, ezért gondolja Merkely Béla, hogy 4 millió magyar áteshetett már a koronavíruson

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-lg/m/e/r/merkely-semmelweis-facebook-414060.jpg
Megosztás/Share

A szerda reggeli jelentés szerint valamivel több mint 390 ezer fertőzöttet regisztráltak eddig Magyarországon a járvány tavaly tavaszi kitörése óta, ez nagyjából a tizede annak, amit Merkely Béla becsült. Mi az oka a nagy különbségnek? – Erről kérdezte az Index a Semmelweis Egyetem rektorát.

A Semmelweis Egyetem rektora az első hullámban végzett országos reprezentatív felmérés eredményeit használta fel a becsléséhez. Májusban a négy hazai egyetem közreműködésével lebonyolított H-Uncover országos felmérés során szeropozitivitási vizsgálatot végeztek az átfertőződés alapú antitestalapú meghatározására. A több mint 10 ezer emberen végzett vizsgálat azt mutatta, hogy az átfertőzöttség a 21-szerese volt az igazolt fertőzéseknek. Merkely Béla szerint ezeket az adatokat frissítette, és ha a legutóbbi szeropozitivitási mutatókból indulnak ki, akkor az igazolt átfertőzöttség mintegy tízszeresénél tarthatunk most, így adódik a 4 milliós szám.

Merkely Béla hozzátette, hogy ezeket az embereket be lehet számítani abba a tömegbe, amely a nyájimmunitáshoz szükséges, azt azonban nehéz meghatározni, hogy valójában ki esett át a betegségen.

Az Index felveti, hogy hasznos lehetne egy országos szerológiai vizsgálat, amelyből megállapítható, hogy hányan estek át a fertőzésen. Ez alapján pedig meg lehetne határozni, hogy ki kapjon két oltást és kinek lehet elegendő egy oltás, miután már átesett a fertőzésen (francia, olasz és amerikai kutatások alapján akár elégséges lehet egyetlen vakcina is a fertőzésen átesetteknél).

Merkely Béla szerint logikus lenne, hogy a fertőzésen átesettek csak emlékeztető oltást kapjanak, de erről még nincs tudományos kutatás, csak empirikus tapasztalatok alapján feltételezik. De tervben van egy H-Uncover 2, amelynek során reprezentatív adatsor állhatna rendelkezésre az átfertőzöttségi mutatókról. Ezek alapján egy újabb néhány ezer fős mérésre lehet számítani, országos szintű szűrésről Merkely Béla nem nyilatkozott.

A nyájimmunitással kapcsolatban elmondta, hogy a legelső koronavírus-verziónak 2,7 volt az R-értéke (reprodukciós rátája), vagyis egy beteg átlagosan 2,7 személynek adta át a betegséget. A cél az, hogy 1 alá kerüljön az R-érték, ezt addig, amíg nem volt vakcina, a távolságtartással, a kontaktok számának csökkentésével lehetett elérni. Ha egy argesszívabb variáns mondjuk 3-ra emeli az R-számot, akkor az adott közösség 66 százalékának átoltottsága vagy fertőzésen keresztüli immunitásszerzése jelenti a nyájimmunitást, ha az R-szám 4, akkor ez 75 százalékra emelkedik.

Merkely Béla hozzátette, hogy helyes, hogy a magyar oltási rend az idősek átoltását vette előre, mert ők vannak a legnagyobb veszélyben, de a járványt a fiatalok, középkorúak immunizálásával lehetne a leggyorsabban megállítani, akik mobilisabbak és aktívan terjesztik a vírust.

Az újrafertőződéssel kapcsolatban elmondta, hogy az eddig beérkezett adatok szerint extrém ritka, ha valaki kétszer is elkapja a koronavírust.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20210217/koronavirus-itt-a-magyarazat-ezert-gondolja-merkely-bela-hogy-4-millio-magyar-ateshetett-mar-a-koronaviruson-470268