Lehet, hogy a szomszédban már felütötte a fejét a dél-afrikai koronavírus

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/s/z/l/szlovakia-koroonavirus-359872.jpg
Megosztás/Share

Egyelőre nincs konkrét bizonyíték rá, ugyanakkora virológus szerint nem zárható ki, hogy az új mutáció már megjelent Szlovákiában. Klempa szerint Szlovákiában a brit mutáció dominál, azt azonban cáfolta, hogy annak egy helyi mutánsa is megjelent volna.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy a dél-afrikai és a brazil változat nem csak fertőzőbb, hanem ellenállóbb is az immunválasszal és a védőoltással szemben. E két mutáció esetében magasabb az ismételt megfertőződés veszélye is. Emiatt szerinte szigorúbban kell ellenőrizni a külföldről Szlovákiába érkezőket, és gondot kell fordítani az új vírustörzsek azonosítására.

Richard Kollár matematikus a közölt adatok hiányosságára hívta fel a figyelmet, valamint megjegyezte, hogy Európán belül Szlovákia rendelkezik a legjobb tesztekkel a brit mutáció kimutatására, de így sem tudnak semmit annak terjedéséről.

Peter Visolajský orvos szerint a halálesetek magas száma a szlovák egészségügy állapotának következménye. Hozzátette: a jövőbeni kormányoknak prioritásként kellene kezelniük ezt az ágazatot.

A dél-afrikai mutáns jelenlétét több uniós tagállamban is kimutatták, így például Franciaországban, vagy Tirolban, Ausztria tartományában.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/20210217/lehet-hogy-a-szomszedban-mar-felutotte-a-fejet-a-del-afrikai-koronavirus-470238