Megszólaltak az elemzők: Kína és Oroszország befolyásszerzéshez használja a vakcináit

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/v/a/k/vakcina-oltas-koronavirus-432906.jpg
Megosztás/Share

Tavaly a most zajló vakcinaelosztáshoz hasonló dinamika volt megfigyelhető a koronavírus elleni védőfelszerelések kapcsán is, amikor Kína és Oroszország nemzetközi befolyásának növeléséhez használta fel azt, hogy feltörekvő országokba vittek maszkokat, fertőtlenítőt, védőfelszerelést és lélegeztetőgépeket. Főleg azokat az országokat célozták meg, ahol az Egyesült Államok befolyása csökkent az elmúlt években.

A CNBC-nek nyilatkozó elemzők szerint azok az országok, amelyek most vakcinákat kapnak Kínától és Oroszországtól, éveken át tartoznak majd a két keleti államnak, melyeknek kormánya tudatosan épít erre az elképzelésre. Hozzátették: olyan országok kapcsolata is javulhat a vakcinahiány miatt a keleti országokkal, melyek hagyományosan nem Moszkva és Peking szövetségesei.

Hozzátették: számukra az egyetlen kockázat az, hogy túl sokat ígérnek és nem tudják az ígéreteket teljesíteni. Jelenleg Oroszország és Kína még a saját lakosságát sem tudta beoltatni, viszont milliós szállítmányokat ígérnek külföldi országoknak. Az Economist szerint reálisan 2023-2024-ben válhat teljesen védetté a világ lakossága, amiért a feltörekvő országok nem jutnak vakcinához.

A WHO is kritizálta korábban a fejlett országokat amiatt, hogy felvásárolják a piacról az összes vakcinát és ezért nem jut a feltörekvő országoknak. A szervezet ezért saját oltatási programot indított, de még nem világos, hogy ők hogy jutnak majd megfelelő mennyiségű oltáshoz ahhoz, hogy ez hatékony legyen.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210217/megszolaltak-az-elemzok-kina-es-oroszorszag-befolyasszerzeshez-hasznalja-a-vakcinait-470304