Müller Cecília: Elindult itthon az angol mutáns közösségi terjedése

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=c883ad81-2284-4716-8422-edee2e0a1856
Megosztás/Share

Az ország tisztifőorvos szerint tulajdonképpen elmaradt idén az influenzajárvány. A kínai vakcinák dokumentációja azonban megérkezett.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

“A járvány nem enged a szorításából” – mondta Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos hozzátette, hogy hosszú ideje először nőtt az aktív fertőzöttek száma. Müller Cecília szerint ezért még nincs itt az ideje a korlátozások feloldásának. Hozzátette, hogy emelkedik a kórházban ápolt betegek száma, és a lélegeztetőgépre is egyre több páciens szorul.

Nagyon messze vagyunk a nyájimmunitástól – közölte.

Müller elmondta, hogy Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Tatabányán, Veszprémben, Zalaegerszegen, Tökölön, Biatorbágyon, Szigetszentmiklóson, Budakeszin és Százhalombattán is emelkedett a koronavírus örökítőanyagának a koncentrációja a szennyvízben.

Szintén óvatosságra intett a vírus mutációi miatt.

Müller elmondta, hogy egyelőre csak brit variáció jelent meg Magyarországon, eddig 193 embernél mutatták ki az angol mutánst.

A fertőzöttek átlagéletkora 51 év, hatéves a legfiatalabb, és 84 éves a legidősebb érintett.

A tisztifőorvos hozzátette, hogy eddig csak 8 embert azonosítottak, akik külföldön jártak behurcolták Magyarországra a vírust. Ez azt mutatja, hogy közösségi terjedés van az angol mutánsból.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a brit mutáns nem okoz súlyosab betegséget, de nagyobb a fertőzőképessége és gyorsabban terjed, mint az eredeti változat.

A tisztifőorvos közölte, hogy tovább folytatódik a héten a regisztrált idősek, illetve a háziorvosoknál a 60 éven aluli krónikus beteg oltása, ezen kívül több idősotthonba is eljutnak az oltócsoportok, és zajlik az egészségügyi dolgozók oltásának második köre is.

Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy otthoni oltakozást nem lehet kérni, csak oltóhelyeken és a háziorvosoknál oltanak. Viszont, ha valaki jelzi, hogy nem tud eljutni egyik helyre sem, a háziorvos döntheti el, hogy az otthonában oltja-e be az érintettet.

Az országos tisztifőorvos megerősítette, hogy kedden a kínai vakcina dokumentációja is megérkezett Magyarországra, jelenleg tanulmányozzák.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, hogy hihetetlenül kevés influenzás eset van jelenleg Magyarországon.

“Az idei influenzajárván elmaradt” – közölte.

Az elmúlt héten mindössze 5100-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. Az országos tisztifőorvos szerint az influenza jelenléte messze a járványos küszöbérték alatt van, körülbelül az egyharmada.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210217_Muller_Cecilia_koronavirus_operativ_torzs#rss