Neandervölgyi gén enyhítheti a koronavírus tüneteit

https://kep.index.hu/1/0/3670/36709/367091/36709167_2803913_512d843f4934888c85be9bec0d7d560d_wm.jpg
Megosztás/Share

A svéd Karolinska Intézet és a Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet munkatársai Hugo Zeberg és Svante Pääbo tavaly novemberi tanulmánya kimutatta, hogy egy neandervölgyi ősöktől származó gén súlyosbíthatja a koronavírus fertőzés kimenetelét. A kutatók amerikai tudományos akadémia lapjában, a PNAS-ban közölt újabb eredményei szerint bizonyos neandervölgyi gének védenek is a betegség ellen.

A szóban forgó génvariáns 20 százalékkal csökkenti az esélyt, hogy intenzív ápolásra szoruljon az a hordozó, aki Covid-19 vírussal fertőződik. Afrikán kívül az emberek mintegy fele hordozza ezt a gént.

Hugo Zeberg és Svante Pääbo által tavaly felfedezett ősi gén a 3-as kromoszómán helyezkedik el és drámaian növelte annak esélyét, hogy a betegség a légzés összeomlásáig fajul.

A most talált 12-es kromoszómán található régió, amely csökkenti a súlyos betegség esélyét, szintén neandervölgyi ősöktől származik. Az itt található örökítőanyag hordozza az úgynezvezett OAS géneket (az OAS egy fehérjecsoport, oligoadenilát szintázok nevének rövidítése), amelyek vírusgenomokat lebontó enzimekért felelősek – a neandervölgyiektől örökölt enzimek pedig úgy tűnik hatékonyabban bontják a vírusokat.

Húszéves neandervölgyi reprodukciója (elöl) a londoni természettudományi múzeumban

Húszéves neandervölgyi reprodukciója (elöl) a londoni természettudományi múzeumban

Fotó: Will Oliver – PA Images / Getty Images Hungary

Ez mutatja, hogy a neandervölgyi örökség kétélú kard. Ha a SARS-CoV-2-ra adott reakcióról van olyan génvariánsunk amiért átkozzuk és amiért dicsérjük őket.

– magyarázza Hugo Zeberg.

A kutatás arra is fényt derített, hogy a védő gén elterjedtsége nőtt a legutóbbi jégkorszak óta.

Feltünő, hogy ez a neandervölgyi génvariáns ennyire elterjedt világszerte. Ez arra utal, hogy korábban is előnyös volt.

– tette hozzá Svante Pääbo.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/techtud/egeszseg/2021/02/17/enyhitheti-a-koronavirus-tuneteit-a-neandervolgyi-gen/