Népszava: Nem érkezett meg a kínai vakcina dokumentációja

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=b4583fc2-641a-40cb-bc78-0db1ccbd8370
Megosztás/Share

Az NNK-ban a dokumentáció alapján kellene vizsgálni tételenként az oltóanyagot

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Kedden ugyan megérkezett 550 adag a kínai Sinopharm vakcinából, de kérdéses, hogy mikor lehet alkalmazni a szert, mert a dokumentáció még mindig nem érkezett meg hozzá – írja a Népszava.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) január végén adta ki az engedélyt érdemi vizsgálat nélkül a kínai Sinopharm oltóanyagára, miután egy jogszabálymódosítás ezt lehetővé tette. A Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) ugyanakkor valamennyi gyártási tételt ellenőriznie kell, de ezen a ponton elvérezhet az oltóanyag gyors bevetése.

A lap szerint a készítmény rendes, hazai szakértői értékelése elakadt, mert Kínából nem érkezett meg az oltóanyag dokumentációja, és információik szerint ez azóta sem történt meg. A dokumentáció azért fontos, mert az NNK laborosai nem tudhatják így, hogy milyen paraméterekkel kell rendelkeznie a szernek.

Az alkalmazási előirat is hiányzik az oltások beadásához a cikk szerint, ezt egyébként a Magyar Orvosi Kamara is jelezte már korábban. Amikor kérdésekkel fordultak az OGYÉI felé, azt a választ kapták, hogy majd nyilvánosságra hozzák az oltások megkezdése előtt.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210217_kinai_vakcina_sinopharm_dokumentacio#rss