Reuters: A Pfizer tízmillió vakcinával lóg az EU-nak

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=16c6e991-f8ad-42c1-8ecf-f7e35c573092
Megosztás/Share

Még mindig nem szállította le az Európai Uniónak ígért tízmillió Covid-vakcinát a Pfizer abból az adagból, amit decemberben ígért az Európai Uniónak de az Egyesült Államokban is harmadával kevesebb jutott a megbeszéltnél.

A késés újabb csapás az uniónak, ami felé korábban az AstraZeneca és a Moderna is jelezte, késni fognak a szállítmányok, de a Reuters szerint kérdéseket vet fel arról, mennyire hatékony a vakcinaexport-rendszer, ha még mindig nem lépett életbe egyetlen szankció sem emiatt.

Múlt hét közepére a Pfizer 23 millió dózist szállított ki az unió tagállamaiba, ez tízmillióval kevesebb a február közepére ígértnél a Reuters egyik forrása szerint.

Cég nem kommentálta az értesülést, mondván, a szállítási ütemezés bizalmas információ.

A Pfizer BioNTech-kel közös vakcináját december 21-én engedélyezték az Európai Unióban, egy nappal később már arról volt szó, a hónap végéig 12,5 millió dózist fognak kiszállítani. Ebből végülis kétmillió jött össze nagyjából. Egy tisztségviselő állítása szerint a vállalat kötelezettséget vállalt arra, hogy a hiányt márciusig pótolja. 

Az Unió két szerződésben összesen 600 millió adagot kötött le a cégnél.

Közben a gyártásban résztvevő BioNTech bejelentette, növelik az uniós vakcinaszállítást, a tervezettnél 200 millióval többet visznek ki – írja az MTI.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20210217_pfizer_europai_unio_vakcina_keses#rss