Soron kívül oltják be az egyik áruházlánc raktárosait

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=16c6e991-f8ad-42c1-8ecf-f7e35c573092
Megosztás/Share

Egy vállalati belső levél szerint, ha a dolgozó úgy dönt, hogy nem él az oltással, döntésének nem lesz semmilyen negatív következménye a munkaviszonyát illetően.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Az országos oltási tervhez képest hamarabb vehetik fel a koronavírus elleni vakcinát az egyik piacvezető, hetente több millió magyart kiszolgáló áruházlánc élelmiszer-raktárainak alkalmazottai – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az önkéntes lehetőségről ezen a héten nyilatkozhatnak a lap által meg nem nevezett lánc dolgozói. Az oltáshoz azok juthatnak, akik a napi fogyasztású élelmiszer- és italtermékek elosztásával, mozgatásával foglalkoznak.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy az élelmiszer-biztonság megerősítésére kezdeményezett hatósági akcióhoz várhatóan a többi lánc logisztikai központjaiból is csatlakoznak.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta, hogy az operatív törzs bízta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, hogy mérje fel: az országos oltási tervben prioritásként kezelt létfontosságú létesítmények dolgozói kívánják-e magukat „idő előtt” beoltatni. Az élelmiszerláncok frissáru-elosztó, központi épületei ilyen létfontosságú egységek az elnök szerint.

Bubenkó Csaba emlékeztetett, hogy az oltási terv megjelenése után már kezdeményezték, hogy az ötödikként sorra kerülő bolti alkalmazottak előrébb kerülhessenek a lakossági vakcinaprogram besorolásában, főleg amiatt, mert az országos ellátási láncban kiemelt szerepet töltenek be a családok alapvető bolti fogyasztásának kiszolgálói.

A KDFSZ elnöke hozzátette, hogy reményeik szerint hogy a napi fogyasztásicikk-kereskedelem résztvevőinek, így az áruházi vásárlótér szereplőinek is soron kívül biztosítják majd a védőoltás lehetőségét a jövőben.

A Magyar Nemzethez eljutott az a vállalati levél, amelyben az érintett munkavállalókat tájékoztatják. Ebben azt írják: amennyiben a dolgozó most jelentkezik az oltásra, azzal vállalja, hogy a jelenleg Magyarországon hivatalosan engedélyezett vakcinák bármelyikével elláthatják.

A levél szerint a felkínált vakcinát akkor utasíthatják el az érintettek, ha a koruk és az egészségi állapotuk szerinti országos oltási tervnek megfelelően veszik majd fel az oltást.

Az áruházlánc belső levelében kiemelik: fontos, hogy ez a lehetőség szabadon választható, és ha a dolgozó úgy dönt, hogy nem él a soron kívüli oltakozás esélyével, akkor a munkaviszonya tekintetében semmilyen hátrány nem éri, a döntésének semmilyen negatív következménye nem lesz.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/kkv/20210217_Oltas_aruhazlanc_raktaros#rss