Szenzáció Pécsről: egy Magyarországon is ismert orrspray hatóanyaga legyőzheti a koronavírust

https://kep.index.hu/1/0/3671/36714/367149/36714931_2804315_10ce8fed131068856ed9e15e5645ea61_wm.jpg
Megosztás/Share

Egy, a hazai patikákban is kapható, allergia ellen alkalmazott orrspray összetevőjeként használt azelasztin-hidroklorid erős vírusellenes hatása miatt potenciális gyógyszer lehet – írja Facebook-bejegyzésében a Virológia Pécs.

Ez azt jelenti, hogy a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusai is hozzájárultak egy új, koronavírus elleni gyógyszer fejlesztéséhez, ugyanis az URSAPHARM Arzneimittel és a CEBINA egy közös klinikai tanulmányban vizsgálja az antihisztaminként ismert azelasztin-hidrokloridot, mint potenciális terápiás szert, a koronavírus elleni küzdelemben.

Ebben a munkában segítik őket a PTE SzKK munkatársai.

A Bécsi Egyetem kutatója, Dr. Robert Konrat professzor egy általa kifejlesztett új szoftveres eljárás segítségével ismert gyógyszerek lehetséges antivirális hatását vizsgálta. Ezen kutatások alapján a CEBINA GmbH munkatársai számos, már ismert gyógyszert választottak ki tesztelésre.

A laboratóriumi vizsgálatokat Dr. Jakab Ferenc professzor által vezetett Virológiai Nemzeti Laboratóriumban (PTE SzKK) végezték.

Ennek eredménye, hogy az azelasztin-hidroklorid erős vírusellenes hatása miatt potenciális gyógyszer lehet a SARS-CoV-2 ellen, amelyet emberi orrszövet modellben is kimutattak a pécsi kutatók. 

Arról is írnak, hogy a héten megindult a klinikai vizsgálat Németországban annak igazolására, hogy az azelasztint tartalmazó orrspray képes-e visszaszorítani az orrnyálkahártyána vírusmegtapadását és szaporodását a fertőzés korai szakaszában, ezáltal megakadályozva a COVID-19 betegség kialakulását, vagy pozitívan befolyásolva a betegség lefolyását és súlyosságát. A külföldi klinikai vizsgálatokkal párhuzamosan a pécsi virológusok, farmakolóusok és a CEBINA a magyar klinikai tesztelés tervezését is megkezdték.

Az osztrák, magyar és német kutatók úgy vélik, hogy amennyiben a közelgő klinikai vizsgálatok pozitív eredménnyel zárulnak,

az áttörést jelenthet a vírusok terjedésének ellenőrzésében, és a járvány visszaszorításában.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/belfold/2021/02/17/antihisztamin_orrspray_pecs/