További 300 millió adag oltóanyagot rendelt az EU

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=16c6e991-f8ad-42c1-8ecf-f7e35c573092
Megosztás/Share

Újabb 300 millió adagot rendelt az Európai Unió a Moderna vakcinájából – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Ennek fele ebben az évben, a másik fele pedig opciós lehetőséggel jövőre érkezik. Von der Leyen elmondta, hogy eddig 33 millió adag oltóanyagot szállítottak le a közös uniós beszerzés keretében az engedélyezett oltóanyagokból. 22 millió európai kapta meg az első dózist és 7 millió a másodikat is. Ezzel az uniós portfólió már 2,6 milliárd adag oltásra bővült.

A Bizottság elnöke bejelentette azt is, hogy azonnali intézkedéseket javasolnak a koronavírus-mutációk terjedésének meggátolására. A HERA Inkubátor elnevezésű védelmi terv lényege, hogy az egész világon kutatókkal, biotechnológiai vállalatokkal, gyártókkal és állami hatóságokkal fognak együttműködni az új változatok felderítésében, ösztönözni fogják új és adaptált vakcinák kifejlesztését, gyorsítani szeretnék ezen vakcinák jóváhagyási folyamatát és a gyártási kapacitás növelését. Elhangzott az is, hogy most kell cselekedni, mert folyamatosan további új variánsok jelennek meg. A tagállamok genomszekvenálási tevékenységét 75 millió eurós uniós forrással finanszírozzák, a cél az, hogy a pozitív tesztek legaláb 5 százalékát vessék alá a variánsok azonosítására szolgáló vizsgálatoknak.

További 150 millió eurót különítettek el a kutatásokkal kapcsolatos adatcsere támogatására is. 16 uniós állam, Svájc és Izrael is a tagja a „Vaccelerate COVID-19” klinikai vizsgálati hálózatnak, amelynek keretében az adatcserén túl a vizsgálatokba fokozatosan bevonják a fiatal felnőtteket és a gyerekeket is.

Az előbbiek az Európai Egészségügyi Sürgősségi Felkészültségi és Reagálási Hatóság (HERA) működési keretébe tartoznak majd, amelynek létrehozásáról múlt héten az Európai Parlament plenáris ülésén beszélt Ursula von der Leyen.

Az EU egészségügyi biztosa arról beszélt, hogy az orosz és kínai vakcinák sürgősségi engedélyezése és használata tagállami felelősség. Jelenleg egyik gyártó esetében sincs folyamatban uniós engedélyeztetési eljárás.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/eurologus/20210217_Tovabbi_300_millio_oltast_rendelt_az_EU#rss