Újabb kivétel az oltási rend alól: bővül azok köre, akik soron kívül kaphatják meg a vakcinát

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/r/a/k/raktaros-332543.jpg
Megosztás/Share

A lapnak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke világította meg a hátteret: az Operatív Törzs bízta meg a NÉBIH-et, hogy mérje fel: az országos oltási tervben prioritásként kezelt létfontosságú létesítmények dolgozói kívánják-e magukat „idő előtt” beoltatni. Az élelmiszerláncok frissáru-elosztó, központi épületei ilyen létfontosságú egységek.

Bubenkó Csaba emlékeztetett: a szakaszokra bontott oltási terv megjelenése után már kezdeményezték, hogy az ötödikként sorra kerülő bolti alkalmazottak előrébb kerülhessenek a lakossági vakcinaprogram besorolásában, főleg amiatt, mert az országos ellátási láncban kiemelt szerepet töltenek be a családok alapvető bolti fogyasztásának kiszolgálói. Ezt jelzi az is, hogy az első hullámban az ilyen stratégiai fontosságú pontokra a honvédség is kiszállt, másrészt az is lényeges, hogy az ilyen raktárakban a nyolc-tíz-tizenkét órás műszakokban területenként több tucatnyian dolgoznak összezárva, ami növeli a fertőzésveszélyt.

Magyarázata szerint ha a cégenként ezres nagyságrendben foglalkoztatott raktárosi körben a vírusfertőzés elterjed és megborul a munkarend, így emiatt nincs, aki szortírozza és felpakolja az árut a kamionokra, akkor az üzletekben hiába állnak sorba másfél méterenként a maszkos vásárlók, nem lesz mit hazavinniük. Reményei szerint az elkövetkező időkben a napi fogyasztásicikk-kereskedelem résztvevőinek, így az áruházi vásárlótér szereplőinek is soron kívül biztosítják majd a védőoltás lehetőségét.

Fontos tudni, hogy a fenti első nagy áruházlánc dolgozóihoz eljuttatott levél szerint ha élnek a soron kívüli oltás lehetőségével, akkor

ők még nem választhatnak, az itthon engedélyezett bármelyik vakcinával beolthatják őket, amelyik éppen elérhető.

A levél szerint a felkínált vakcinát akkor utasíthatják el az érintettek, ha a koruk és az egészségi állapotuk szerinti országos oltási tervnek megfelelően veszik majd fel az oltást, tehát nem prioritásként kezelt létfontosságú létesítmény alkalmazottjaként – ez esetben a tervben előttük szereplő állampolgárok után kaphatják meg a védőanyagot.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210217/ujabb-kivetel-az-oltasi-rend-alol-bovul-azok-kore-akik-soron-kivul-kaphatjak-meg-a-vakcinat-470174