Veszélyre figyelmeztet Zsiday, pár héten belül nagy baj jöhet

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/v/i/l/villam-432670.jpg
Megosztás/Share

A tőzsdéken sok szempontból soha nem látott eufória uralkodik, erről az elmúlt hetekben mi is több alkalommal beszámoltunk, például itt, itt vagy itt.

Most Zsiday Viktor írt legutóbbi blogposztjában az elképesztő befektetői optimizmusról. Azt írja, nagy rég látott a nemzetközi piacokon olyan eufóriát, mint amilyen most van.

Szinte minden, amit figyelek, ugyanazt mutatja: elképesztő az optimizmus és a felelőtlenség.

Ennek illusztrálására mutatott is néhány grafikont. Például a short pozíciók alakulásáról,

a befektetők kockázatvállalási szintjéről,

az alapkezelők által tartott készpénz állományáról,

 és a részvényekbe történő tőkebeáramlásról.

Az ábrákban az a közös, hogy mind extrém, több esetben soha nem látott folyamatokat mutatnak.

És, hogy mi következik ezekből?

Zsiday szerint

a pozícionáltság, az extrém optimizmus bajt okozhat.

Ha nagyon sok befektető áll egy irányban, akkor elegendő lehet egy kis szikra, hogy mind megijedjenek, és a piac saját súlya alatt tud összeomlani, akár szinte ok nélkül is. Ennek egyik legismertebb példája az 1987-es tőzsdekrach, amikor a piacok sokhónapos, hatalmas emelkedés után hirtelen 30-50%-ot estek pár hét leforgása alatt. Történt mindez annak ellenére, hogy a gazdaságban nem volt baj, később sem lett recesszió.

Most mind a kis-, mind a nagybefektetők extrém módon pozícionáltak, és Zsiday attól tart, hogy ez pár hónapon belül nagy bajhoz vezethet, ha hirtelen mindenki egyszerre akar kitettséget csökkenteni (pláne, hogy valószínűleg májustól a lakosság a monitor helyett inkább a strandra, városnézésre, az elmaradt szocializációra fordítja majd idejét és pénzét is). Valószínűleg a legtúlhypoltabb dolgok a legsérülékenyebbek: zöld energia, nyersanyagok, bitcoin, kiskapitalizációjú részvények.

Természetesen önmagában még az eufóriából nem lesz tőzsdei áresés vagy összeomlás, írja Zsiday és a piacok gyakran sokáig tudnak emelkedni nagy optimizmus közepette is – pláne ha ilyen erős a fundamentális hátszél, mint most. Ám ritkán látható ekkora eufória, Zsiday úgy gondolja, hogy

valószínűleg nem tud sokáig fennmaradni.

Az ismert befektető attól tart, hogy a jelenlegi emelkedést akár már pár héten vagy néhány hónapon belül igen éles és mély (10-20-30%?) korrekció követhet számos eszközben.

Címlapkép: Gustavo Basso/NurPhoto via Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20210217/veszelyre-figyelmeztet-zsiday-par-heten-belul-nagy-baj-johet-470186