A németek több mint egyharmada nem adatná be az AstraZeneca vakcináját

Megosztás/Share

Az online felmérésekkel foglalkozó Civey közvélemény-kutató társaság adatai szerint a német lakosság 34,8 százaléka mindenképpen kihagyná az AstraZeneca-vakcinát, és a járvány ellenére inkább kivárná, hogy megnyíljon a lehetőség egy másfajta védőoltás megszerzésére.

Németországban életkori korlátozással vezették be az oltóanyagot, csak 18 és 64 év közöttiek kaphatják meg. A kormány és az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) – egy független szakértőket összefogó kormányzati tanácsadó testület – ugyan egyaránt hangsúlyozza, hogy ennek csupán az az oka, hogy nincs elég adat a korlátozás nélküli használathoz, és a vakcina hatásos és biztonságos, mégis kialakult a lakossági bizalmatlanság, amelyet a Civey felmérése is jelez.

A tartózkodás a SARS-CoV-2 ellen használható három oltóanyag közül csak az AstraZeneca termékével szemben jellemző. Ezt mutatja, hogy míg a BioNTech/Pfizer- és a Moderna-vakcinából érkező szállítmányok az oltási tervnek megfelelően elfogynak, az AstraZeneca oltóanyagából sajtójelentések szerint országszerte mintegy 650 ezer adag áll a raktárakban, főleg azért, mert sokan nem mennek el beadatni az oltást, amikor megtudják, hogy a legkevésbé népszerű oltóanyagból kapnak.

A német sajtóban elterjedt jellemzés szerint “imidzsprobléma” alakult ki. Ez az életkori korlátozás miatti fenntartások mellett arra vezethető vissza, hogy a BioNTech/Pfizer- és a Moderna-vakcinához képest az AstraZeneca oltásának hatásossága alacsony, és kétséges, hogy mennyire véd a vírus új mutációitól. Tovább erősítették a fenntartásokat a heves oltási reakciókról szóló beszámolók is.

Kormányzati illetékesek és szakemberek igyekeznek megfordítani a lakossági bizalmatlanság erősödésének trendjét.

Szívesen beoltatnám magam az AstraZeneca-vakcinával azonnal, ha sorra kerülnék

– nyilatkozott például Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter szerdán.

A Német Immunológiai Társaság (DGfI) főtitkára, Carsten Watzl egy csütörtöki lapinterjúban pedig azt javasolta, hogy vezessenek be egy új eljárási rendet, miszerint aki megkapja a két adagból álló AstraZeneca-oltást, néhány hónap múlva kap még egy adagot egy más technológiával készített vakcinából, vagyis az úgynevezett hírvivő ribonukleinsav (mRNS) használatán alapuló BioNTech/Pfizer-, vagy Moderna-vakcinából. A szakember rámutatott, hogy legkésőbb a negyedik negyedévtől lesz elég oltóanyag minden engedélyezett fajtából, így nincs akadály a terv megvalósítása előtt.

Németországban csütörtökig 2 991 792 ember, a lakosság 3,6 százaléka kapott legalább egy adag oltást a SARS-CoV-2 ellen, nagyjából 50 százalékuk, 1 580 628 ember már mindkét adagot megkapta.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210218/a-nemetek-tobb-mint-egyharmada-nem-adatna-be-az-astrazeneca-vakcinajat-470460