Áprilisig mindenkit beoltana a kormány, aki regisztrált és jelentkezik oltásra

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/o/l/t/oltas-magyarorszag-aprilis-nyitas-201218-433176.jpg
Megosztás/Share

A közleményében az államtitkár hangsúlyozta, hogy „az online konzultáció lehetőséget ad arra, hogy minden magyar ember elmondja a véleményét az újraindítás meghatározó kérdéseiről, így többek között a védettségi igazolványról, az éttermek és sportlétesítmények újranyitásáról, vagy az este 8 óra utáni kijárási korlátozásról”, és a kérdőívet a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet kitölteni.

A legutóbbi, múlt pénteki hivatalos jelzések szerint 2 millió 10 ezer ember regisztrált eddig az oltásra, tehát a jelek szerint az ő oltásukat tervezi április elejéig a kormány. Ez kevesebb, mint amit Orbán Viktor múlt pénteken említett: ő azt mondta, hogy április elejére legrosszabb esetben 2 millió 448 ezer ember beoltásával számolnak, viszont most hétfőn a parlamentben már csak legalább 2 millió főt említett.

Dömötör Csaba jelzése tehát azt jelenti: április elejére szeretnék ezt a 2 millió fős tábort beoltani. egyre biztosabb, hogy ennek elérésére lesz elegendő vakcina magyarországon, így inkább az a kérdés, hogy a lakosság oltási hajlandósága lesz-e olyan magas a kínai és orosz vakcina tükrében, hogy ezt el is lehessen érni.

Az online konzultáció egyébként éppen aznap indult el, amikor berobbant a koronavírus-járvány és Müller Cecília országos tisztifőorvos is elismerte, hogy ez már egyértelműen a harmadik hulláma a járványnak.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Portfolio-nak szerda este az újabb vállalkozói segítő programok bejelentése mellett azt is mondta, hogy a korlátozó intézkedéseket március második felében vagy április elején lehet elkezdeni feloldani, a Portfolio keddi modellszámítása viszont azt jelezte, hogy húsvét előtt egyre kevésbé reális ez a lehetőség. A mai friss adatok alapján azonban sajnos jelentősen romlott az április eleji nyitás lehetősége is.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa ma már azt hangsúlyozta, hogy mostanában még nem szabad nyitni, illetve Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta tegnap este, hogy ha most feloldanánk a korlátozásokat, akkor hirtelen nagyon felerősödne a járvány és a lakosság nagyon magas arányát kellene átoltani ahhoz, hogy kialakulhasson majd a nyájimmunitás.

Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila. Szilassy Géza főorvos beoltott egy idős lakót a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával a Kornisné Liptay Elza Szociális és Gyermekjóléti Központban Tiszavasváriban 2021. február 18-án. 

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210218/aprilisig-mindenkit-beoltana-a-kormany-aki-regisztralt-es-jelentkezik-oltasra-470482