Ausztria, Lengyelország és Magyarország is segít Szlovákiának

Megosztás/Share

Ausztria és Lengyelország felajánlotta Szlovákiának a segítségét a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, és Magyarország is kész segíteni – közölte Martin Klus, a szlovák külügyminisztérium államtitkára a Twitteren. A szlovák kabinet szerdán kérte az uniós tagállamok segítségét a járvány elleni küzdelemben. Elsősorban orvosokat és ápolószemélyzetet várnak.

Martin Klus szerint Ausztria katonai egészségügyi személyzetet, Lengyelország pedig 200 ágyat ajánlott fel kórházai intenzív osztályain. A magyar fél felajánlását Klus nem részletezte. Magyarország már korábban többször is segített Szlovákiának a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. A múlt héten például tíz darab lélegeztetőgépet küldött a magyar kormány a Galántán lévő Szent Lukács Kórháznak. Szlovákia jelenleg a koronavírus-járvány rendkívül erős második hullámával szembesül, s az összlakosságra számított halálos áldozatok számában az első helyre került a világon. A kórházak egyre inkább súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek.

Folytatódik az oltás is, eddig több mint 251 ezer ember kapta meg a vakcinát, mintegy 81 ezren már a második adagot is. Szlovákia mérlegeli, hogy tárgyalásokat kezd a Szputynik V koronavírus elleni orosz vakcina vásárlásáról, bár még nem regisztrálta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Erről várhatóan még a mai kormányülésen születik döntés.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2021/02/18/szlovakia-bajban-magyarorszag-segitseg-jarvany/