Beszállna a főváros az oltások gyorsításába, 10 plusz oltópont nyílhat

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=f84e85e5-63af-47fe-9cdf-7ed3f86b6193
Megosztás/Share

Hatpontos tervvel érkezett tárgyalni Karácsony Gergely főpolgármester a Miniszterelnökségre az oltások gyorsításáról. Fővárosi forrásaink szerint a megbeszélés operatívan zajlott, megállapodtak abban, hogy az operatív törzs engedélyével Budapesten lehetnek plusz oltópontok, amikor elkezdődik a tömeges oltás.

Besegítene a Főváros annak érdekében, hogy gyorsabban és gördülékenyebben lehessen beoltani az embereket koronavírus ellen. Erről egy hatpontos javaslatcsomag készült, amellyel Karácsony Gergely főpolgármester ment tárgyalni a Miniszterelnökségre.

Azt javasolta, hogy a háziorvosi rendelők mellett legyenek dedikált oltópontok a kerületekkel egyeztetve, hogy gyorsabb legyen az eljárás. Budapesten 30 darab plusz oltópontot tudnak létrehozni, ahol helyszínenként naponta 3 ezer embert lehet beoltani. Miután most csak orvosi rendelőben lehet oltást adni, a tömeges oltások megkezdéséhez Karácsony szerint kormányzati felmentés kell, hogy sport- illetve kulturális intézményekben is megoldható legyen ez.

A Főváros vállalja, hogy a fővárosi és kerületi fenntartású intézményekben dolgozókat vagy újonnan beköltözőket illetve a kritikus infrastruktúrában dolgozókat orvosok bevonásával maguk beoltják.

Felajánlotta a lakossági szűrés során bevált időpontfoglaló rendszerüket az önkormányzati és kormányzati oltópontokhoz is, az oltás lebonyolítását önkéntesekkel és rendészekkel is segítenék. Az oltási hajlandóság növelése érdekében a Főváros is tájékoztató kampányba kezdett.

Karácsony Gergely – illetve két önkormányzati szövetség – György István államtitkárral egyeztetett a Miniszterelnökségen, a fővárostól származó információink szerint nem volt rossz a hangulat, operatívnak nevezték a megbeszélést.

Elmondásuk szerint elhangzott, hogy április elejéig nem valószínű a tömeges oltás, a szakrendelőket arra az időre oltópontnak tekint a kormány is (ahogy ezt már bejelentette korábban György István), és egyetértettek abban, hogy a fővárosban pilot jelleggel legyen plusz 10 oltópont. Ennek a felállítását a Fővárosi Önkormányzat vállalta, de csak akkor lehet megcsinálni, ha az operatív törzs is rábólint. Tudomásunk szerint György István abban kért segítséget, hogy a háziorvosok mellé adminisztratív-koordinációs feladatokra (telefonálás-szervezés) adjanak erőforrást. Ennek a részleteiről még egyeztetnek.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210218_Bemutatta_a_fovarosi_oltasi_tervet_Karacsony_Gergely#rss