Brutális veszteség az egyik legnagyobb európai légitársaságnál és a koronavírus-járványnak még nincs vége

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/a/i/r/airfranceklm-433044.jpg
Megosztás/Share

A légitársaság várakozásai szerint a világszerte fenntartott szigorú járványügyi intézkedések miatt az idei első negyedévben még mindig csak a válság előtti kapacitásainak 40 százalékával repülhet. A vesztesége még nagyobb lehet a január-márciusi időszakban, mint az év utolsó hónapjaiban volt.

A tavalyi év egy teszt volt az Air France-KLM-nek, hogy hogyan teljesít minden idők legsúlyosabb légiközlekedési válságában – kommentálta az eredményeket a cég vezérigazgatója, Ben Smith.

A kilátások nem túl fényesek most nyárra sem az oltási kampányok lassúsága és az új mutánsok megjelenése miatt, pedig a nyári szezon kritikus, hiszen ez a légitársaságok legerősebb időszaka.

Elemzők szerint könnyen előfordulhat, hogy a nagy légitársaságok újabb pénzügyi segítségre szorulnak.

Az Air France-KLM tavaly 10,4 milliárd eurós hitelt és garanciát kapott Franciaországtól és Hollandiától és tárgyalásokat folytatott egy állami tőkeemelésről is.

A negyedik negyedévet 1 milliárd eurós veszteséggel zárta az Air France-KLM a nettó eredmény szintjén, ami valamivel kedvezőbb, mint az 1,31 milliárd eurós veszteség, amit az elemzők vártak a vállalat saját konszenzusa szerint. Az évet több mint 7 milliárd eurós veszteséggel zárta a nettó eredmény szintjén. A légitársaság bevétele több mint 64 százalékkal zuhant, 78 százalékos utasforgalom-csökkenés mellett. A működési cash flow -2,12 milliárd euró volt, a cég nettó hitelállománya 11 milliárd euróra emelkedett az egy évvel korábbi 4,9 milliárd euróról.

Az Air-France-KLM 10 százalékkal csökkentette eddig dolgozói létszámát a válság miatt, 8700 dolgozójától vált meg, és további 6000 fő elbocsátására készül a következő években.

A menedzsment 7-8 százalékos működési eredményszintet célzott meg korábban 2025-re, amit most elhalasztott a vállalat. Maga a cél változatlan, de később teljesülhet csak, azt nem közölte a vezetőség, hogy mikor.

Az Air France-KLM részvényei eséssel reagáltak az éves számokra, 2,5 százalékos csökkenéssel nyitottak a mai kereskedésben. Idén 7 százalékos mínuszban állnak a részvények. 

Az Air France-KM árfolyamának alakulása

Címlapkép: AaronP/Bauer-Griffin/GC Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20210218/brutalis-veszteseg-az-egyik-legnagyobb-europai-legitarsasagnal-es-a-koronavirus-jarvanynak-meg-nincs-vege-470390