Élőben adták a tüntetést, két év börtönt kaptak

https://kep.index.hu/1/0/3673/36730/367304/36730411_2805419_fadd60c998a1d269d8885dca2efdea89_wm.jpg
Megosztás/Share

Két év börtönbüntetésre ítélték Fehéroroszországban egy lengyel tévécsatorna két újságíróját, akit a közrendet súlyosan sértő cselekmények szervezése miatt állították bíróság elé. A két riportert, Kacjarina Andrejavát és Darja Csulcavát, tavaly novemberben vették őrizetbe, miután élőben közvetítettek egy erőszakos cselekménnyel végződött tiltakozó megmozdulásról. Akkor a tüntetésen részt vevő Raman Bandarenka festőművészt rendvédelmiek elhurcolták, később a minszki központi belügyi igazgatóságról agyi ödémával, koponyaűri vérzéssel, belső agyi sérülésekkel, horzsolásokkal és zúzódásokkal kórházba szállították azzal, hogy „a verekedéskor megsérült”. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni. Halálát követően felvetődött a gyanú, hogy sérüléseit a fogdában szerezte, írta az MTI. 

Fehéroroszország: újabb vádakat zúdítottak ellenzéki politikusokra

Akár 12 év börtönre is ítélhetik őket.

A demonstrációról a két riporternő egy szomszédos házból tudósított, amikor a rendőrség látókörébe kerültek.

A két újságíró a múlt héten kezdődött per során tagadta bűnösségét. Fehérorosz jogvédők politikai foglyoknak tartják őket.

   

Fehéroroszországban a tavaly augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta, a járványkorlátozások ellenére, rendszeresek voltak a Lukasenka elleni tömeges tüntetések, amelyeket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni, több mint harmincezer embert állítottak elő.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2021/02/18/feheroroszorszag_lengyel-ujsagirok_tiltakozo-megmozdulas_itelet/