Ezeket veheted most fillérekért a piacon: itt a nagy zöldség-gyümölcs naptár

https://cdn.hellovidek.hu/images/site/articles/lead/2021/02/1613653147-i5nrHQGxI_md.jpg
Megosztás/Share

Sokat emlegetett és megosztó téma manapság, hogy kevesebb állati eredetű élelmiszert fogyasszunk-e vagy sem, miért járunk jobban, ha helyi termékeket vásárolunk, de mi a helyzet az ugyancsak gyakran felmerülő szemponttal, a szezonalitással? Miért kellene foglalkoznunk azzal fogyasztóként, hogy télen nem terem meg nálunk az eper, ha egyszer épp most támad rá gusztusunk? A nagy áruházláncok polcain bármikor fellelhetünk bármit, aminek aktuálisan nincs szezonja Magyarországon, érkezzen bár a világ legtávolabbi pontjáról. Az Independent cikke alapján járjuk körbe a kérdést.

Miért fontos egyáltalán a szezonalitás?

A helyi termékek vásárlása segíthet enyhíteni az élelmiszerek szállítása által okozott környezeti problémákat, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a hazai termesztésű zöldség, gyümölcs mindenképp előnyösebb választás, ha szezonon kívül termesztik itthon.

Timothy Lang, a City University élelmiszerpolitika-professzora tudományos eredményekre hivatkozva állítja, hogy a szezonon kívül, műanyag alatt termesztett eper szénlábnyoma jóval nagyobb, mint a szezonban, szabadban termett eperé. A gyümölcs és zöldség szezonban való termesztése kevesebb mesterséges tényezőt és anyagot igényel (például fűtést, világítást, növényvédő szereket és műtrágyákat), mint az év többi szakában, ennek megfelelően a környezeti hatás is mérsékeltebb. Összességében tehát

A friss levegő és a napfény hiánya, valamint az, hogy sokszor éretlenül szedik le a terményt, vegyszerrel kezelik, mind-mind azt okozza, hogy egyre kevesebb a zöldségekben, gyümölcsökben a beltartalom. Ezzel ellentétben a szezonális gyümölcsök, zöldségek gazdagabb tápanyaggal rendelkeznek. A természet képes biztosítani az érlelést, míg szezonon kívül csak mesterségesen érlelten vehetjük meg a terményeket, ami jóval kisebb vitamintartalmat jelent.

A szezonalitás össztársadalmi megértésének hiánya miatt egyáltalán nem vagyunk szinkronban a természettel. Választhatunk februárban áfonyát a reggelinkhez, de az a szokás, hogy bármit megvehetünk akkor, amikor csak akarunk, azt hozza magával, hogy felborítjuk az étel és a természet kapcsolatát.

Segítség a döntésben

Dr. Lang úgy véli, hogy általában véve kevés az iránymutatás arról, minek van épp szezonja és minek nincs (ez jellemző a boltokra is), ami megnehezíti a fogyasztók dolgát. Hogy ebben segítsünk,

Télen persze jóval nehezebb dolgunk van, mint például tavasszal vagy nyáron, de ahogy láthatjuk, még így is van miből válogatni. Ha ennek alapján igyekszünk kialakítani az étrendünket, azzal nemcsak környezetvédelmi szempontból és saját egészségünk érdekében teszünk jót (hiszen a primőr áruk jóval kevesebbet tartalmaznak a számunkra fontos tápanyagokból), de a pénztárcánkat is kímélhetjük.

A felsorolt szempontok miatt is érdemes helyi termelőktől venni az árut: ehhez praktikus információkat nyújthat a NAK termelőipiac-kereső adatbázisa, amiben termékek, piacok, termelők alapján is lehet keresni.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hellovidek.hu/eletmod/2021/02/18/ezeket-veheted-most-fillerekert-a-piacon-itt-a-nagy-zoldseg-gyumolcs-naptar