Fájdalmasan sokba kerülhet az Egyesült Államoknak a Kínával való szakítás

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/u/s/a/usa-kina-kereskedelem-433092.jpg
Megosztás/Share

Azt már lehet sejteni, hogy Joe Biden elnöksége alatt megmarad a Kínával szembeni kemény fellépés, elődjének célzott intézkedéseivel szemben viszont inkább átfogó Kína-politikára lehet számítani az új amerikai vezetéstől.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara és a Rhodium Group által kiadott jelentés szerint az amerikai gazdaságot az alábbi veszteségek érnék egy szakítás esetén:

  • Ha a jelenleg érvényben lévő büntetővámokat kiterjesztik a teljes, Kínával folytatott kereskedelemre akkor 2025-ig csak ez a lépés 190 milliárd dollárjába kerülne az Egyesült Államoknak.
  • Amennyiben az Egyesült Államok közvetlen kínai beruházásainak felétől megválna, az ebből adódó egyszeri GDP visszaesés 500 milliárd dollárra rúgna.
  • Akár 30 milliárd dolláros kár is keletkezhet, ha a kínaiak amerikai turizmusra és oktatásra fordított költése a felére esik vissza a koronavírus-járvány előtti szinthez képet 

Jelentés külön kitért arra is, hogy mennyit veszíthet az Egyesült Államok a repülőgépgyártás, a vegyipar, illetve az egészségügyi berendezések és a félvezetők iparának területén. Ezek alapján csak a repülőgépgyártás piacán 875 milliárd dollár veszteséget várnak 2038-ig.

A két legnagyobb gazdasági hatalom esetleges szakításának következményei azonban jócskán túlmutatnak pusztán anyagi károkon. Egy átfogó, Kínával szembeni politika több országot is arra kényszeríthet, hogy újraértelmezze az Egyesült Államokkal fenntartott viszonyát. Emellett a jelentés szerint egy ilyen lépés megnövelheti az amerikai vállalatok költségeit, ezáltal rontva a versenyképességüket.

A fentiekből adódóan a jelentés készítői csak szűkre szabott intézkedések bevezetését tartják indokoltnak az amerikai nemzetbiztonsági érdekek védelmének céljából, mint például speciális technológiai engedélyek exportjának korlátozását.

Címlapkép forrása: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/20210218/fajdalmasan-sokba-kerulhet-az-egyesult-allamoknak-a-kinaval-valo-szakitas-470426