Friss felmérés érkezett: újra javul a magyarok oltási kedve

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/v/a/k/vakcina-oltas-oltatas-koronavirus-432638.jpg
Megosztás/Share

Az egy héttel ezelőtt publikált felméréshez képest – amikor visszaesett a magyarok oltási kedve – ismételten nőtt az oltási hajlandóság a KSH most publikált jelentése szerint.

A KSH a múlt héten azt írta, hogy február első hetében megtorpant az oltási hajlandóság hetek óta tartó emelkedése, aminek hátterében főként a különböző vakcinák biztonságosságáról alkotott kép állhat.

Most úgy fogalmaznak, hogy február második hetében újra nőtt az oltási hajlandóság az előző hetihez viszonyítva, míg a kezdetekhez képest több mint két és félszer többen gondolják úgy, beoltatnák magukat. “Jóllehet továbbra is magas a bizonytalanok aránya” – teszi hozzá a KSH.

Míg a felmérés első hetében a válaszadók, kevesebb mint 15%-a volt biztos benne, hogy beoltatná magát, a mérés tizenegyedik hetében (a 2021. február 8-val kezdődő héten) már a megkérdezettek 40%-a. Ez utóbbi héten a válaszadók 26%-a volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36%-kal. Az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, valamint a vakcinák tényleges beérkezése az országba.

Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 83%-át a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 80%-át a kormányzati kommunikáció, 79%-át az oltással kapcsolatosan a sajtóban, médiában megjelenő hírek, illetve 67%-át a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják. Ugyanakkor a válaszadók fele (50%-a) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

A 64 év felettiek (63%) és a felsőfokú végzettségűek (57%) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210218/friss-felmeres-erkezett-ujra-javul-a-magyarok-oltasi-kedve-470500