Ha mostanában nyitunk, valósággal elszabadulna a járvány Magyarországon

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/v/a/k/vakcina-koronavirus-oltas-pfizer-433160.jpg
Megosztás/Share

Az operatív törzs tájékoztatójára várva bejátszotta az M1 a tegnap esti műsorában készített interjút Merkely Bélával, a Semelweis Egyetem rektorával, aki többek között azt mondta:

  • Vizsgálataik szerint 80 pozitív esetből 5-nél találták meg a brit vírusmutánst, tehát távolról sem domináns még ez a vírustörzs idehaza
  • Most valahol 1-nél, picivel 1 felett lehet a reprodukciós ráta (R0) értéke és ha most elengednénk az összes korlátozó intézkedést, akkor 2,7-re felugorna az R0 amiatt, mert a brit variánsnál a mérések szerint 3-4 körül is lehet az R0 értéke (ami a járvány terjedésnek ütemét mutatja be). (Leegyszerűsítve: egy fertőzött átlagosan ekkor 2,7 embernek adná tovább a vírust)
  • Ha 4-nél lenne az R0 értéke (mi nyilván egy dinamikus mutató, folyton változik), akkor csak 75%-os átoltottság mellett lehetne elérni a nyájimmunitást, alacsonyabb R0 esetén a nyájimmunitást is könnyebb lenne elérni.

A csütörtöki adatok és beszámolók alapján határozott lendületet vett a harmadik járványhullám:

Ezek a fenti információk egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy egy közeljövőben tervezett újranyitás (amit a kormány mostanában kommunikál, az ezzel kapcsolatos online konzultáció épp szerda este vette kezdetét) nagyon kockázatos stratégiának tűnik, a járvány elszaladásával kapcsolatos kockázatok jelentősen emelkednének. Parragh László kamarai elnök is úgy nyilatkozott portálunknak szerdán, hogy a korlátozó intézkedéseket március második felében vagy április elején lehet elkezdeni feloldani. A friss adatok alapján azonban úgy tűnik, már gyorsulva emelkedő járványgörbéről beszélhetünk idehaza. Közben a vakcinázottság sem halad olyan ütemben idehaza, ami érdemben tompíthatná a negatív kockázatokat (tegnapi nyilatkozatában ezt támasztotta alá Szlávik János főorvos is).

A hazai nyitás időzítésének lehetőségéről nemrégiben írtunk külön cikket:

Merkely Béla már egy szerdai nyilatkozatában utalt a reprodukciós ráta fontosságára. A legelső koronavírus-verziónak 2,7 volt az R-értéke (reprodukciós rátája), vagyis egy beteg átlagosan 2,7 személynek adta át a betegséget. A cél az, hogy 1 alá kerüljön az R-érték, ezt addig, amíg nem volt vakcina, a távolságtartással, a kontaktok számának csökkentésével lehetett elérni (ebben az esetben tud lefelé tartani a járvány). Ha egy argesszívabb variáns mondjuk 3-ra emeli az R-számot, akkor az adott közösség 66 százalékának átoltottsága vagy fertőzésen keresztüli immunitásszerzése jelenti a nyájimmunitást, ha az R-szám 4, akkor ez 75 százalékra emelkedik.

Vannak azonban olyan szakértői hangok, amelyek a nyitás lehetőségét és gondolatát is elvetnék:

Címlapkép forrása: A beérkezett, koronavírus elleni Pfizer-BioNTech-vakcinákat készítik elő oltáshoz a Szent László Kórházban 2021. február 16-án. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210218/ha-mostanaban-nyitunk-valosaggal-elszabadulna-a-jarvany-magyarorszagon-470464