Hol tart Magyarország most a koronavírus elleni oltásban? Megérkezett a válasz

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/k/o/r/koronavirus-vakcina-astrazeneca-oltas-vedooltas-433088.jpg
Megosztás/Share

A tájékoztató portál összegzése a következő:

  1. Első körben az egészségügyi és egészségügyben dolgozók oltása indult el december végén. Az egészségügyi dolgozók nagy részét már beoltották, így a kampányszerű oltásuk január végén lezárul. Ez nem azt jelenti, hogy ezután nem kérhetik az oltást. Kórházi oltópontok elérhetősége, egészségügyi dolgozók számára ide kattintva.
  2. Második körben az idősotthonokban, bentlakásos szociális intézményekben élők és dolgozók oltása indult meg január elején. Egy nagyobb oltási akció keretében január 28. és január 31. között a mobil oltócsoportok a szociális intézményben oltottak. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat az intézmény vezetésénél továbbra is jelezhetik e szándékukat. Azokba az intézményekbe, ahol az akut megbetegedések eddig nem tették lehetővé az oltást, az oltócsapatok visszatérnek. Az idősotthonok második körös oltása is természetesen zajlik.
  3. Harmadik körben, február elején elkezdődött és jelenleg is tart a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása. Őket jelenleg a háziorvosok értesítik. A háziorvosok ebben a kategóriában a praxisokhoz tartozó legidősebbektől indulnak életkor szerint lefelé. A beadható oltásokat nagyban korlátozza jelenleg a rendelkezésre álló vakcina. Természetesen a háziorvos dönt az idős ember olthatóságáról, és az oltás helyszínéről is, ez lehet az idős ember otthona, vagy az orvosi rendelő vagy kórházi oltópont is. Amennyiben kórházi oltópontra kell mennie valakinek, akkor az történhet a család segítségével vagy ha az nem megoldható, akkor a háziorvos feladata megszervezni a betegszállítást. Kérjük, hogy a megadott időpontra (ne sokkal előbb) érkezzenek a kórházi oltópontra, hogy a tumultust a várótermekben elkerüljék.
  4. Negyedik körben, február 10-én elkezdődött és ma is tart a 60 év alatti (18-59 év közötti) krónikus betegek oltása is a háziorvosoknál. Őket is a háziorvosok értesítik. Ennek a célcsoportnak az oltása az AstraZeneca-vakcinával történik, mert ennek a jelenlegi alkalmazási előirata jelenleg 60 év alatt teszi lehetővé az oltást. Ebben a korcsoportban egyértelműen előnyt élveznek a krónikus betegek. A háziorvosok minden héten frissített listát kapnak a praxisukhoz tartozó regisztrált 18-59 év közötti páciensekről, akiket a NEAK betegellátási adatokat tartalmazó nyilvántartása szerint diagnosztizáltak, illetve vizsgáltak a koronavírus szempontjából kockázatos krónikus betegség gyanújával. A háziorvos felelőssége az, hogy az oltási rend szerint a listából valóban a kockázati krónikus betegséggel jelenleg is küzdő, és veszélyeztetett egészségi állapotú személyeket részesítse előnyben az oltásnál.

Korábban kiszivárgott az oltási terv, azt ugyanis hivatalosan nem közölték:

Oltási sorrend
Érintettek Létszám
Egészségügy                                    172 600
Szocális ellátás                                    146 483
60 évnél idősebbek                                 1 756 528
Rendvédelmi szervek*                                       83 000
Honvédelmi szervek*                                       25 155
Egyéb védekezésben részt vevők*                                         1 000
Közigazgatásiak ügyfélkapcsolattal                                    277 200
18-59 éves fokozott kockázatúak                                    470 928
Kritikus infrastruktúra (405 üzem)                                       31 000
Minden más 18-59 éves                                 4 380 000
Összesen                                 7 343 894
Forrás: 444.hu, Portfolio * egy csoportba tartoznak

Címlapkép: Takács Anikó nyírtelki háziorvos mutatja az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának épületében Nyíregyházán 2021. február 16-án. Forrás: MTI/Balázs Attila

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210218/hol-tart-magyarorszag-most-a-koronavirus-elleni-oltasban-megerkezett-a-valasz-470418