Kiszivárgott: a Pfizer is csúszik a vakcinaszállítással, de március végéig behozhatja a lemaradást

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/p/f/i/pfizer-vakcina-oltas-210218-433020.jpg
Megosztás/Share

A lap több forrásból összerakott információk alapján azt írja, hogy a cég korábban azt ígérte: heti 3,5 millió adag vakcinát szállít az EU-nak, de most 4,8 milliót szállított, és a jövő héten, illetve március első hetében 5-5 millió adagot fog, ami arra utal, hogy a mostanra kialakult mintegy 10 millió adagnyi vakcina elmaradását tényleg be akarja pótolni.

Az elmaradás pontos oka azonban nem teljesen világos, elvileg abból származik, hogy az uniós engedélyezés (december 21.) után a két cég közül a német azt jelezte, hogy még szilveszterig 12,5 millió adagot le fog szállítani, de ennek csak egy része történt meg ténylegesen az év végéig, és azóta „cipeli” ezt az elmaradást a két cég és most kezdte ezt ledolgozni a heti intenzívebb szállításokkal.

Az Európai Unió a közös beszerzési stratégiájának keretében összesen 600 millió adagnyi vakcinára szerződött le a Pfizer/BioNtech cégekkel. A hírügynökség az anyagában megjegyzi: kérdéses, hogy mennyi értelme van annak az uniós exportkorlátozási sémának, amelyet január végén indítottak el az AstraZenecával vívott harc nyomán, de idáig még nem élesítették, azaz minden cégnek megadták az összesen 57 darab engedélyt, hogy az EU-n kívüli 24 országba szállíthassanak vakcinákat.

Címlapkép forrása: Roberto Silvino/NurPhoto via Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210218/kiszivargott-a-pfizer-is-csuszik-a-vakcinaszallitassal-de-marcius-vegeig-behozhatja-a-lemaradast-470372