Magyar fejlesztők munkája a népszerű Covid-19-es applikáció

https://kep.index.hu/1/0/3671/36711/367115/36711539_2804079_52ef40022f8400373095da2231ab1349_wm.jpg
Megosztás/Share

Komoly logisztikai kihívás előtt áll az a repülőtársaság, hajózási társaság, vagy akár egy sportrendezvény szervezője, amikor le akarja ellenőrizni, hogy a szolgáltatást igénybe vevők járványügyileg „tiszták”.

Az utasoknak, vendégeknek a szolgáltatás megkezdése előtt meghatározott időn belül tesztelni kell, és a tesztek eredményét a belépéskor ellenőrizni.

Mindehhez bizonyítani kell mind a tesztelt személyek valódiságát

(hogy az veszi-e igénybe a szolgáltatást, akit leteszteltek), mind a teszt eredmények hitelességét (hogy a teszt nem hamisítvány). Másrészről segítséget kell nyújtani a résztvevőknek a tesztelési időpont foglalásában, valamint értesítést küldeni a teszt eredményükről.

Google Play-ről letölthető

Magát az appot például Google Play-ről tudom letölteni, de előtte regisztrálni kell rá, anélkül nem lehet használni.

Jellemzően a felhasználók úgy tájékozódnak az alkalmazásról, hogy mondjuk az Etihad repülőtársaság a jegyvásárlás után tájékoztatja őket, hogy hol tudják letölteni, és hogyan tudják használni. Ekkor beregisztrálnak az Etihad igényei szerint megvalósított regisztrációs oldalon, foglalnak egy mintavételi időpontot az adott országban, majd az alkalmazáson keresztül értesülnek a teszt eredményükről. A reptéren a beszálláskor pedig felmutatják az alkalmazás által generált egyedi azonosító QR kódjukat, amit a légitársaság személyzete leolvas, és a rendszer megmutatja, hogy az utas a teszt eredménye alapján beszállhat-e a gépbe.

– mondja Vén Márton az applikáció készítője.

Sokféle szervezetnek lehet hasznos

A tesztelést megkövetelő szervezetek lehetnek valamilyen szolgáltatók (pl. légitársaság, vagy sportesemény szervező), lehetnek vállalatok (az alkalmazottak tesztelésére), vagy akár egy hatóság (például egy város, a lakosság tesztelésére). A rendszer a regisztrációtól az időpont foglaláson és mintavételen keresztül a teszt eredmény megérkezéséig, valamint annak belépéskori ellenőrzéséig minden lépést menedzsel. Ez lehetővé teszi, hogy nagyszámú embert, korlátos idő alatt is hatékonyan és hibamentesen tesztelni lehessen.

Szlovákiában több városban, 

hetente három nap alatt százezres nagyságrendben tesztelik

a lakosságot gyorstesztekkel a TrustOne használatával, és nagyon jók a tapasztalatok. Az embereknek nem kell várniuk a teszt eredményre, és a városok vezetése 10 perccel a tömeges tesztelések lezárása után pontos és részletes kimutatást tud megosztani a sajtóval.

A gazdaság újraindulását is segítheti

A helyi rendőrség hitelesnek fogadja el a TrustOne alkalmazásban felmutatott tanúsítványt, ami különösen fontos, hiszen a megoldásunk egyik nagy előnye, hogy az eredmények anélkül ellenőrizhetők, hogy az ellenőrzést végzők egészségügyi adatokhoz férnének hozzá.

– tette még hozzá Vén Márton.

A fejlesztő szerint a TrustOne kifejezetten segít abban, hogy a gazdaság hatékonyan újraindulhasson, annak ellenére, hogy a nyájimmunitás elérésének időpontja még mindenhol a világon nagyon bizonytalan. A megoldás képes mind tesztelési, mind vakcinázási információkat kezelni, így megvalósítható, hogy például egy focimeccsre, vagy egy Forma 1-es versenyre beengedhessenek már beoltott, illetve még oltásra váró, de friss negatív teszttel rendelkező látogatókat is.

Van konkurencia is

Számos hasonló alkalmazásról lehet olvasni a hírekben az IATA TravelPass-tól a WEF által támogatott CommonPass alkalmazáson keresztül az IBM Digital Health Pass-ig. Ezek legtöbbje azonban még nincs a piacon, nem jelentek meg az alkalmazásboltokban.

Természetesen mindegyik próbálja előre beharangozni a megoldását, hogy már az induláskor legyenek ügyfeleik, de jelenleg még nem számítanak versenytársnak. Azt gondolom, mindenképp több alkalmazás lesz, az informatikában nem igazán lehet olyan területet említeni, ahol csak egy alkalmazást használnának világszerte, hiszen ez nem előnyös a piacnak.

– vélekedik Vén, aki szerint a TrustOne előnye a többi alkalmazással szemben, hogy számos háttérfunkcióval segíti a tesztlaborokat, valamint a szolgáltatást nyújtó cégeket. Ilyen háttérfunkciók például a Royal Caribbean óceánjárós utazásainál a mintavételek menedzselése, a minták nyomonkövetése a laborba, a teszt eredmények biztonságos kommunikációja, valamint a teszt megfelelőség ellenőrzése a fedélzetre lépés előtt.

A Royal Caribbean december eleje óta indulnak útjaik, de még egyszer sem történt hiba, nem került fertőzött utas a fedélzetre. A tavalyi Forma 1-es és MotoGP versenyeken is sikerült a belépés előtt kiszűrni minden pozitív esetet, így a versenyek az egészségügyi kockázat minimalizálásával kerülhettek megrendezésre.

Az X-Akták híres jelmondata: "TRUST NO ONE" (Forrás: Fox Network)

Az X-Akták híres jelmondata: “TRUST NO ONE” (Forrás: Fox Network)

Kicsit „X-Aktás” neve van

Nem biztos, hogy annyira szerencsés volt a szoftver névválasztása, mert sokaknak automatikusan az X-Akták Mulder ügynökének (illetve magának a sorozatnak) egyik, örökké paranoiás jelmondata jut eszébe:  „Trust no one!” (Ne bízz senkiben!).  Felvetésünkre Vén Márton így válaszolt:

Reméljük az alkalmazás eredményeivel sikerülne még egy olyan paranoiás embert is meggyőzni, mint Mulder ügynök. A viccet félretéve, amikor az alkalmazás márkanevét kitaláltuk, olyan nevet kerestünk ami tükrözi a szolgáltatás legfőbb előnyét. A járvány miatt rendkívül bizonytalan időszkban a TrustOne név azt sugallja, a felhasználók bízhatnak benne, hogy az ezt felhasználó szervezetek törődnek a biztonságukkal. A szervezetek pedig nyugodtak lehetnek, hogy a belépéskor bemutatott vakcina igazolás vagy negatív teszt eredmény nem hamisítvány.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/techtud/2021/02/18/magyar-fejlesztok-munkaja-a-nepszeru-covid-19-es-applikacio/