Megerősítették: a Pfizer vakcinája véd az afrikai mutánssal szemben, de van egy kis gond

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/v/a/k/vakcinak-oltoanyag-oltas-431002.jpg
Megosztás/Share

A szerdán közölt tanulmányban a gyártók azt állítják, hogy a koronavírus ellen fejlesztett vakcinájuk a dél-afrikai mutáns változattal szemben is hatásos, de az eredeti vírussal szemben termelt antitestek csupán harmadát tudta előidézni ennél a variánsnál a vakcina. Az írásban kitérnek arra is, hogy azt nehéz megmondani, hogy a laboratóriumi körülmények közölt tesztelt vakcina végül milyen hatásossággal működik majd a különféle variánsok ellen a való világban.

Kitérnek arra, hogy folyamatban vannak arról egyeztetések a világ kormányaival, hogy a kifejlesztett vakcinához egy felerősített dózist fejlesszenek, amennyiben olyan vírustörzs jelenne meg, amelyikről bizonyítani lehet, hogy a mostani vakcina nem nyújt megfelelő védelmet.

A Pfizer és a BioNTech kutatói a Texasi Egyetem orvosi karával közösen teszteltek húsz, a vakcinakísérletben résztvevő páciensek vérmintáját, a tesztekhez az afrikai mutánst különféle mértékben tartalmazó vírusokat használtak fel.

 A világ más vakcinagyártói is arra az eredményre jutottak, hogy vakcinájuk kevésbé hatékony a dél-afrikai törzzsel szemben. A Moderna készítménye például az antitestek csupán hatodát volt képes kiváltani ennél a mutánsnál az eredeti vírushoz képest. Dolgoznak viszont egy módosított vakcinán, ami a remények szerint már hatásos lesz a dél-afrikai mutáns vírussal szemben is.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210218/megerositettek-a-pfizer-vakcinaja-ved-az-afrikai-mutanssal-szemben-de-van-egy-kis-gond-470394