Müller Cecília: Elkezdődött itthon a járvány harmadik hulláma

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=166986b4-63df-4f98-a769-edd81cd2d4f0
Megosztás/Share

Olyan vizsgálati módszert fejlesztenek, amellyel a koronavírus mutációinak örökítőanyagát is ki tudják mutatni a szennyvízben – közölte az országos tiszti főorvos.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Több mutató szempontjából is romlik járványügyi helyzet, a környező országokhoz hasonlóan Magyarországon is emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma – közölte Mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Azt is bejelentette, hogy eddig a járvány során elhunytak 3 százalékánál nem találtak semmilyen krónikus betegséget.

Elmondása szerint gyakorlatilag lezárult az egészségügyi dolgozók oltásának első köre, és már a szociális intézményekben és az idősotthonokan is megkezdődött a vakcinák második dózisának beadása.

A tiszti főrovos közölte, hogy a csütörtöki nap folyamán újabb szállítmány érkezik az AstraZeneca vakcinájából. A várt 88 ezernél azonban egy kicsit kevesebb, 83 500 adag kerül Magyarországra, amivel 41 750 embert tudnak beoltani. Ezzel a szállítmánnyal a jövő héten kezdik meg az oltást.

Müller Cecília ismét hangsúlyozta, hogy a kínai Sinopharm-vakcina teljes dokumentációja Magyarországon van már.

Jelenleg vizsgálják az oltóanyag leírását, a magyar szakembereknek még meg kell győződniük a biztonságosságáról, a hatékonyságáról.

Az országos tisztifőorvos újságírói kérdésere arról beszélt, hogy

elkezdődött a koronavírus-járvány harmadik hulláma, amely jelenleg emelkedő szakaszban van.

Beszélt arról is, hogy a védőoltásoknak enyhe mellékhatásai vannak, de ha valaki mégis valami komolyabb tünetet tapasztal magán az oltóanyag beadása után, jelezze az orvosának. Súlyos oltási reakció esetén a második adagot nem adják be.

Az országos tisztifőorvos azt is közölte, hogy már fejlesztés alatt van egy új módszer, amellyel

a szennyvízből a koronavírus új mutációinak örökítőanyagát is ki lehet majd mutatni.

Talán már a jövő héten használni tudják az új eljárást – tette hozzá.

Arról is tájékoztatott a szakember, hogy a csütörtök reggeli információk szerint továbbra is csak az új koronavírus brit mutációja van jelen Magyarországon.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210218_operativ_torzs_koronavirus_jarvany_muller_cecilia#rss