Őrizetbe vettek egy budapesti orvost, aki koronavírus-gyógyszerekkel üzletelhetett

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=6b72952d-ad31-454e-8095-7c099f37d070
Megosztás/Share

Az ügyészség szerint az orvos emberek életét tette ki veszélynek.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Őrizetbe vettek egy budapesti orvost csütörtökön, mert a gyanú szerint koronavírusos betegeknek szánt gyógyszerekkel kereskedett – közölte a Fővárosi Nyomozó Ügyészség. Az orvoson kívül egy nagyszabású akció keretében még két embert őrizetbe vettek, többeket pedig előállítottak, kihallgatják őket.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (ez a szervezet „vadászik” a hálapénzes orvosokra is) felderítése alapján indult ügyben jelenlegi adatok alapján egy budapesti kórházban dolgozó olyan orvos érintett, akinek munkaköréből adódóan hozzáférése volt a kórházban koronavírusos betegek kezelésére szolgáló gyógyszerekhez.

A megalapozott gyanú szerint

az orvos egy korábbi páciensének közreműködésével jogellenesen értékesítette ezeket a gyógyszereket, haszonszerzésre törekedve.

Ezzel az egészségügyi intézmény készletét csökkentette, ezáltal a kórházban koronavírus betegségben szenvedők életét, illetve egészségét közvetlen veszélynek tette ki.

Továbbá azoknak az egészséges, gyógyszeres kezelésre nem jogosult embereknek is veszélyeztette az egészségét, akiknek a gyógyszereket eladta, ezek a készítmények ugyanis kizárólag a kórházban, szoros orvosi felügyelet mellett adhatók a betegeknek – olvasható az ügyészség közleményében.

A nyomozók csütörtökön 11 helyszínen tartottak kutatásokat és házkutatásokat. Több helyszínen gyógyszereket, vesztegetéssel összefüggésbe hozható készpénzt és egyéb tárgyi bizonyítékokat foglaltak le.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210218_orizetben_koronavirus_gyogyszerrel_uzletelo_orvos#rss