Összeroppanthatja a szlovák egészségügyet a brit vírusmutáció

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=c03718ff-4da2-447a-ba62-b9dbfbbc17a0
Megosztás/Share

Ausztria már felajánlotta, hogy a hadseregéből orvosokat és ápolókat irányít Szlovákiába, ahol egyre kevesebb a szakember.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Ausztria segítséget ajánlott Szlovákiának a koronavírus-járvány leküzdésére, ennek keretében orvosokat és ápolószemélyzetet küldenének az osztrák hadsereg állományából – közölte az osztrák védelmi minisztérium szerdán. A tájékoztatás szerint egyelőre az igények és a küldendő kontingens nagyságának felmérése zajlik.

„Az európai szolidaritás követelménye, hogy gyorsan és bürokráciamentesen segítsünk. Ezért is vettünk át már korábban is intenzív osztályokon kezelt pácienseket Franciaországból, Olaszországból és Montenegróból. Az osztrák hadsereg most személyzettel fogja támogatni Szlovákiát” – mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Szlovákia jelenleg a koronavírus-járvány rendkívül erős második hullámával szembesül, az összlakosságra számított halálos áldozatok számában az első helyre került a világon.

A kórházak egyre inkább súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek. Szakértők a szlovák ellátórendszer összeomlásának veszélyére figyelmeztetnek, miközben a vírus korábbinál jóval fertőzőbb, B.1.1.7 jelű brit variánsa adja a fertőzöttek túlnyomó többségét.

Szlovákiában kedden nagyjából hétezer új fertőzést mutattak ki a PCR-, illetve antigéntesztekkel elvégzett szűrések. A járvány halálos áldozatainak száma 105-tel 6168-ra emelkedett – derül ki a korona.gov.sk weboldalon közölt hivatalos kimutatásból. A kórházakban kezelt betegek száma meghaladta a 3800-at. A járvány kitörése óta 282 864 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20210218_szlovakia_koronavirus_brit_mutacio_egeszsegugy_segitseg_ausztria#rss