Péterfalvi Attila a védettségi igazolásról: nemzetközi szabályozásra lenne szükség

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/v/a/k/vakcina-oltas-oltatas-koronavirus-432638.jpg
Megosztás/Share

Nem tartja aggályosnak az oltási igazolvány márciusban esedékes bevezetését a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila. A lapnak nyilatkozva kifejtette, hogy a NAIH megvizsgálta a szabályozást, és nem talált benne kivetnivalót. 

A védettséget igazoló plasztik kártyán írásban tüntetik fel a személyes természetes azonosító adatokat, valamint azt, hogy milyen oltásban részesült az illető.

Ha pedig nem kapott oltást, de védett, akkor meg kell jeleníteni, hogy milyen teszt eredmények bizonyítják, hogy átesett a koronavírus fertőzésen – magyarázta. 

Péterfalvi a felhasználás kapcsán kifejtette, hogy

bár egyes területeket nemzeti kompetenciában lehet tartani, de korántsem mindent, gondoljunk csak például a nemzetközi utazásokra.

Vagyis célszerű lenne, ha bizonyos vonatkozásban uniós vagy globális konszenzus születne ezzel kapcsolatban, elkülönülve például az olyan felhasználási esetektől, amikor valaki piaci szolgáltatást vesz igénybe, vagyis például konditerembe vagy színházba vált bérletet, és kérdés, hogy oda beengedhetik-e. Az ilyen ügyek azonban egyenlő bánásmóddal vagy diszkriminációval kapcsolatos kérdéseket vethetnek fel – fejtette ki. 

A szakember megerősítette, hogy az első igazolvánmyojkat márciusban bocsáthatják ki, és hogy app is lesz, amely ugyanazokat az adatokat tartalmazza, mint ami az igazolványon szerepel. 

A címlapkép forrása: Getty Images. 

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20210218/peterfalvi-attila-a-vedettsegi-igazolasrol-nemzetkozi-szabalyozasra-lenne-szukseg-470428