Szlávik: Folyamatosan fedeznek fel új koronavírus-mutánsokat, de jók lehetnek ellenük a meglévő oltások

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=fe33de5e-e5a1-4151-ac70-dc116f3c17b3
Megosztás/Share

Már cseh vírusvariáns is van a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa szerint.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A brit mutáns terjedése okozhatja a koronavírus-fertőzöttek számának magyarországi növekedését – közölte a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa, Szlávik János az InfoRádió Aréna című műsorában. Úgy fogalmazott:

van már brit, dél-afrikai, brazíliai, második brit, cseh – ez a vírus olyan mértékben változik, hogy folyamatosan fedeznek fel új mutánsokat.

A szakember szerint a vírus újabb változatai ráadásul különböző tüneteket is okoznak.

Hasonlóan nyilatkozott Szlávik az ATV-nek is. Mint a Start című műsorban elmondta, a brit mutáns ellen valószínűleg védenek a vakcinák. A hatékonyságuk ugyan csökkenhet, de a súlyos fertőzéstől vagy a kórházba kerüléstől még így is képesek megvédeni.

Ismét védelmébe vette a kínai vakcinát is. Azt mondta, hogy azzal kapcsolatban valóban hiányoznak azok a közlemények, amelyek például a Szputnyiknál is megvannak, de ez vészhelyzetben előfordul. Jelezte: bízik abban hogy nem csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálatai zajlanak majd le az oltóanyaggal kapcsolatban, hanem előkerülnek olyan dokumentumok is, amelyek kimondják, hogy a vakcina jó. Az emberek ugyanis csak akkor fognak bízni benne. Úgy vélte, valószínűleg megvannak ezek a papírok, ha ugyanis nem lennének, nem oltottak volna be a vakcinával 30 millió embert.

Hozzátette azt is, hogy ő maga egyáltalán nem fél az olyan hagyományosan működő vakcináktól, mint amilyen a kínai is. Ugyanezzel a technológiával készül például az influenza elleni védőoltás, amit sokan beadatnak maguknak.

A nyitás lehetőségéről szólva Szlávik azt mondta,

még egy kis időnek el kell telnie ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, elindult-e esetleg egy harmadik hullám. Addig viszont fent kell tartani a jelenlegi korlátozásokat.

Erre a kérdésre az országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján megadta a választ. Újságírói kérdésre kijelentette, hogy

elkezdődött a koronavírus-járvány harmadik hulláma, amely jelenleg emelkedő szakaszban van.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210218_szlavik_koronavirus_mutansok_oltas#rss