Szlovák elemző: A helyzet stabil, de drámai

https://kep.index.hu/1/0/3672/36728/367289/36728959_2805313_1b1abcce079d18cef73641e77e37cf0c_wm.jpg
Megosztás/Share

Richard Kollár matematikus sötét képet festett a szlovákiai járványhelyzetről az adatok megbízhatósága és elérhetősége szempontjából – írja a Paraméter. Kollár kedden, a Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel való megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón, majd az Sme napilapnak egy kommentárban is arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire hiányosak az ismereteik.

Nem tudjuk, egyáltalán nem tudjuk, hogy mi történik

– a Paraméter beszámolója szerint így foglalta össze álláspontját a matematikus.

Az Adatok pátosz nélkül nevű polgári kezdeményezés és tájékoztató weboldal célja, hogy mindenki számára emészthető formában tálalják a koronavírusos esetek számait. Ivan Bošňák, a portál egyik létrehozója a lapnak úgy fogalmazott, hogy

a helyzet stabil, de drámai.

Kollár teljes szkepticizmusát nem osztja, de szerinte is vannak problémák a nyilvánosságra hozott számok pontosságával. Azt elképzelhetőnek tartja, hogy a matematikus olyan adatokkal szeretne dolgozni, amelyek jelenleg nem elérhetők.

Az elemző szerint már egy hónapja stabil a helyzet, de ez nem azt jelenti, hogy jó, inkább azt, hogy stabilan rossz. Bošňák úgy gondolja, hogy a korlátozó intézkedések szigorú betartása lehet a megoldás.

Az utazások korlátozása, a határok ellenőrzése és a hazaérkezők izolációja, ezek azok az intézkedések, amelyeket csak most vezettünk be. Nálunk nagy a mobilitás, nincs ellenőrzés az utakon, és azokat sem ellenőrzik, akiknek karanténban kellene lenniük

– fejtette ki, hozzátéve: meg kell állapodni abban, hogy mit akarnak, és azt be kell tartatni. Bošňák nem vár gyors javulást, szerinte húsvétig „szenvedni fognak” és sokáig nagyon magas lesz a fertőzöttek száma.

Amennyiben Szlovákiában élőként személyes tapasztalata van a kialakult helyzetről, írja meg nekünk: ugyelet@index.inda.hu.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2021/02/18/szlovak-elemzo-a-helyzet-stabil-de-dramai/