Mennyiért tenné le az autóját? Van, ahol 1,25 milliót fizetnek, ha nem használja

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=f947cdc7-cb29-41bf-9a3b-f73ab804ceec
Megosztás/Share

Az angliai Coventryben indult kísérleti projektben utazási kupont adnak azoknak, akik a régi, szennyező autójuk helyett a tömegközlekedést választják.

A városi dugók mennyiségének csökkentése lokálisan az egyik leginkább evidens módja a levegőminőség javításának. Ezt célzó porjektbe kezdett az angliai Coventry, amelynek vezetése úgy döntött: ahelyett, hogy kitiltanák a régi autókat a városból, akár 3000 fontos (1,25 millió forint) utazási kreditet adnak azoknak, akik vállalják, hogy tömegközlekedésre váltanak – írja a CarThrottle magazin.

A rendszer nem kötelezi a résztvevőket arra, hogy mostantól csak tömegközlekedési eszközöket használjanak, arra azonban igen, hogy ha autózni akarnak, akkor csak elektromos autót bérelhetnek. A projekt kimondott célja az is, hogy kiderüljön, milyen igényei keletkeznek azoknak, akik leteszik az autójukat.

Első körben száz emberrel indul a kísérlet, olyanokkal, akiknek 15 évnél idősebb benzines vagy 2016 előtti dízelautójuk van. A közlekedési támogatásban sávokat határoznak meg: a leginkább szennyező autók tulajdonosai 3000 fontos kupont kapnak, a modernebb autókéi pedig 1500 font értékűt.

A kísérlet tavasszal indul a közel négyszázezres lakosú városban, ám a brit autóklub, az AA vezetősége máris jelezte, hogy az időzítés a koronavírus-járvány miatt nem szerencsés.

A rendszer fenntarthatóságával szemben is felvetődtek kérdések, mondván, állami keretek között nagy tömegben nem működhet ilyen mértékű támogatással a rendszer, a későbbiekben mindenképpen piaci alapúvá kell tenni. Például autómegosztó vállalkozások vagy piaci alapon üzemelő tömegközlekedési szolgáltatók bevonásával.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20210223_Tobb_mint_egymilliot_ajanlanak_ha_valaki_leteszik_az_autojat#rss