Reuters: Feleannyi vakcinát szállíthat az AstraZeneca az EU-nak a második negyedévben

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=ec302a75-9c72-4c32-8d69-b66c59545d24
Megosztás/Share

Az AstraZeneca csak a vállalt vakcinamennyiség felét szállíthatja le az Európai Uniónak a második negyedévben – írja a Reuters uniós forrásokra hivatkozva.

Az AstraZeneca azt közölte az EU-val, hogy a második negyedévben 90 milliónál kevesebb adag koronavírus elleni vakcinát fog leszállítani – írja a hírügynökség egy uniós tisztségviselőre hivatkozva. A korábban megkötött megállapodás szerint 180 millió adag leszállítását vállalta a brit cég.

Az Európai Bizottság szóvivője a Reutersnek nem beszélt az AstraZenecával tartott tárgyalásról, ugyanakkor azt mondta, ha a többi vakcinagyártó teljesíti a vállalásait, akkor elérhető a kitűzött cél, vagyis a felnőttkorú népesség 70 százalékának a beoltása nyárra az unióban.

Az AstraZeneca szóvívője a Reutersnek azt mondta, hogy teljes gőzzel dolgoznak azon, hogy növeljék a gyártókapacitásukat és abban reménykednek, hogy sikerül megközelíteniük a vállalt mennyiséget.

Már az első negyedévben is akadozott az AstraZeneca vakcinák szállítása. Januárban arról tájékoztatta az EU-t a gyártó, hogy 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Európai Uniónak szánt vakcinaszállítmányokat. Ezt sikerült végül feltornásznia 40 millióra az Európai Bizottságnak.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20210223_astrazeneca_vakcina_eu#rss