Segítségül hívták a tudósok a szuperszámítógépeket, 25 ezer szupermasszív fekete lyukról készítettek térképet

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=096534d7-1d5c-41ec-96f4-9d935f4ec4df
Megosztás/Share

A holland Leideni Egyetem tudósai még csak az északi égbolt 4 százalékát térképezték fel, de máris 25 ezer szupermasszív fekete lyukat tettek láthatóvá.

Lenyűgöző térképet készítettek a holland Leideni Egyetem kutatói a világűrről. A szakemberek az alacsony frekvenciájú rádióteleszkópok, a szuperszámítógépek, valamint az adatok feldolgozását segítő algoritmusok segítségével egy olyan “éjszakai égboltot” állítottak össze, amelyen mintegy 25 000 szupermasszív fekete lyukat láthatunk.

Bár a kép úgy néz ki, mintha fényesen ragyogó csillagokat látnánk, az egyes pontok valójában fekete lyukak, amelyek mindegyike egy-egy távoli galaxisban található. A kutatók képesek voltak pontosan meghatározni a helyzetüket azáltal, hogy elemezték a hozzájuk közel kerülő anyag rádióemisszióját.

© LOFAR / LOL Survey

Ezeket a jeleket a Low Frequency Array (LOFAR) névre keresztelt teleszkóprendszerrel sikerült detektálniuk, ami egy hatalmas, Európa kilenc országában mintegy 52 helyszínnel rendelkező hálózat.

Ezzel a rendszerrel egyébként igen nehéz az ilyen megfigyelés, mert a Föld ionoszférája torzítja a látottakat. (Nagyjából úgy, mint ahogy a víz töri meg a fényt, és látunk például egy medencében lévő tárgyat, mint ahol valójában van.) Éppen ezért a szuperszámítógépek és a mesterséges intelligencia segítségével négy másodpercenként korrigálták a jeleket.

Mindez lehetővé tette, hogy azokat végül fekete lyukakról alkotott képpé transzformálják át.

A fenti kép az északi égbolt nagyjából 4 százalékát fedi le, így a tudósok addig folytatják a munkát, amíg teljes nem lesz a kép.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20210223_szupermassziv_fekete_lyuk_terkep_leideni_egyetem#rss