Túl szigorú a járvány miatti magyar határzár, kötelezettségszegési eljárást is indíthat miatta az EB

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=c50bf464-8ab6-4e8a-92c1-567f8907cb01
Megosztás/Share

Az Európai Bizottság hivatalos figyelmeztetést küldött hat európai uniós tagállamnak, mivel a koronavírus-járvány terjedését lassítani hivatott, a határok átlépésére vonatkozó korlátozásaik alááshatják a schengeni térségen belüli szabad mozgást. Christian Wigand, a brüsszeli testület illetékes szóvivője fel is sorolta a hat országot, ezek:

  • Belgium,
  • Dánia,
  • Finnország,
  • Németország,
  • Svédország
  • és Magyarország

A túlságosan szigorú korlátozások miatt a bizottság feljegyzésében a szabad mozgás és az ellátási láncok megzavarásának kockázatára hívja fel a figyelmet. Brüsszel aggályosnak találja, hogy az említett tagországok által a határok átlépésére vonatkozóan bevezetett korlátozó intézkedések túlmutatnak a négy hónappal ezelőtt elfogadott EU-tanácsi ajánlásokon, amelyek szerint a járvány megfékezésére csakis “arányos” intézkedéseket javasolt bevezetni, amelyek nem hátráltatják az unión belüli szabad mozgást.

A tagállamoknak tíz nap áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak a bizottság által feltett kérdésre.

Kielégítő válaszok hiányában, a bizottság akár kötelezettszegési eljárást is indíthat ellenük az uniós jogszabályok megsértése miatt. Wigand nem részletezte, hogy melyik tagországnál pontosan mely intézkedéseket tartják aggályosnak.

Megjöttek a határzár részletes szabályai, a napi ingázók 30 kilométeres sávban közlekedhetnek

Sportolóknak, különösen focistáknak egyszerűbb lesz belépniük az országba, mint bárki másnak – derül ki a kedden életbe lépő szabályokból. Akkor is simán járhat-kelhet, ha már elkapta a vírust.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20210223_eu_tul_szigoru_utazasi_korlatozasok#rss