21 brazil tudós visszautasított egy magas állami kitüntetést Bolsonaro kicsinyessége miatt

Megosztás/Share

Huszonegy brazil tudós és három másik nevezett visszautasította az egyik legmagasabb brazil állami kitüntetést, így tiltakoztak ugyanis az ellen, hogy Jair Bolsonaro elnök eltávolította két neki nem tetsző kollégájuk nevét a kitüntetendők listájáról. A legjelentősebb tudományos és technológiai teljesítményeket elismerő Nemzeti Tudományos Érdemrendet eredetileg 25 jeles tudósnak és személyiségnek ítélték oda, az elnök azonban később lehúzta a listáról két olyan kutatónak a nevét, akinek a tevékenysége nem tetszett neki.

Az egyikük Marcus Lacerda, aki kutatásában az elsők között állapította meg, hogy hatástalan a Covid-19 ellen a malária és néhány autoimmun betegség kezelésére használt klorokin, amelyet Bolsonaro sokáig a koronavírus ellenszereként ajánlott a braziloknak. A másik szakember, akivel kollégái szolidaritást vállaltak, Adele Benzaken, akit 2019-ben, Bolsonaro hatalomra kerülése után váltottak le az egészségügyi minisztérium HIV/AIDS-ügyi osztályának éléről. Benzaken az AFP-nek úgy nyiilatkozott: a legnagyobb kitüntetés az, hogy tudós kollégáik kiálltak kettejük mellett, és visszautasították az érdemrendet.

„A két tudós nevének levétele a kitüntetési listáról újabb egyértelmű megnyilvánulása a tudósok üldözésének” – írták nyílt levelükben a tiltakozó tudósok. Szerint a jelenlegi brazil kormány „szisztematikusan támadja a tudományt és a technológiát, lerombolja az egyetemi rendszert és általában a tudományos és technológiai ágazatot”.

A brazil elnököt kormányra kerülése óta súlyos kritikák érik a tudományos közösség részéről, amiért csökkentette a kutatási és technológiai kiadásokat, állandóan elveti a tudományos eredményeket és hamis információkat terjeszt, főleg a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. (AFP via MTI)

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2021/11/07/21-brazil-tudos-visszautasitott-egy-magas-allami-kituntetest-bolsonaro-kicsinyessege-miatt?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication