Kormányzati milliárdokból öntik betonba a tokaji tájat egy csúcsgazdag luxusszállodája kedvéért

Megosztás/Share

Keveseknek van olyan szerencséje, hogy Magyarország Kormánya és az illetékes helyi önkormányzat is mindent megtegyen annak érdekében, hogy a magántulajdonában lévő luxusszálloda sikeres legyen. Találni azért erre remek példát, hiszen az Orbán-kormány és a tokaji önkormányzat sem sajnálja arra a közpénzt, hogy a Minaro Hotel Tokaj (a projekt korábbi elnevezése Grand Hotel Tokaj volt) felépüljön, a pihenni vágyó leendő vendégek pedig könnyen megközelíthessék az ötcsillagos épületet.

A hotel egy elhagyatott bányaterületen épül a Tokaj városhoz tartozó Csurgó-völgyben. Jól halad a munka, jó esély van arra, hogy 2022 tavaszán már becsekkoljanak az első vendégek. Ehhez néhány apró dolgot még rendbe kell rakni a Csurgó-völgy környékén. Az önkormányzat még a nyár végén írt ki közbeszerzést a csurgó-völgyi infrastruktúra építésére és tervezésére: a csapadékelvezetési és közvilágítási problémákat kellene megoldani. Például a hotel területéről érkező csapadékvizet egy zárt csatornával kötnék be egy burkolt árokba. Október végén hirdették ki a győztest: a munkát az Aktuál BAU Kft. végezheti el 298 millió forintért. Posta György független, de a kormánypárttal remek viszonyt ápoló polgármester szerint amúgy a város érdeke a hotel sikere a későbbi adóbevételek miatt.

Szintén nagy szerencse, hogy az építőipari cég már eleve a helyszínen tartózkodik, hiszen részben a luxushotelt is ők építik. A nyíregyházi székhelyű Aktuál BAU-t a Covid sem viselte meg, a Hársfalvi Gergely többségi tulajdonában lévő cég 2020-ban 19,3 milliárd forintos forgalmat bonyolított, és 1,4 milliárd forintos profitnak örülhetett. Ők építhették például a nyíregyházi atlétikai centrumot is.

Na de ki az a szerencsés, aki miatt átrendezik a tokaji Csurgó-völgyet? Jellinek Dánielről, az ország kilencedik leggazdagabb emberéről van szó, bár az ő cége csak menet közben csatlakozott a beruházáshoz. Már eleve a hotel is közpénzből épül: a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Kisfaludy-pályázatok keretében még 2018-ban 2,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást adott a Tokaj Csurgó Völgy (TCSV) Kft.-nek. A cég akkor még a Dreamland Holding Zrt.-én keresztül Szepesi Richárdhoz és feleségéhez, Kante Awához tartozott. A cégcsoport a szántódi Balaland hotel építésére szintén 2,9 milliárd forintot nyert. Szepesi akkor lett ismert, amikor egy szintén tokaji hotelt eladott Mészáros Lőrincnek.

Tavaly nyáron azonban Jellinek Dániel ingatlanguru cége, az Indotek Group által 24 százalékban tulajdonolt Appeninn Holding Nyrt. (amelynek 2018-ig meghatározó tulajdonosa volt Mészáros Lőrinc, majd utána, 2020-ig, Jellinek érkezéséig Tiborcz István) 75 százalékos tulajdonos lett a Dreamland Holdingban, így pedig a TCSV is a csomag része lett. Már kész helyzetet örököltek, hiszen eddigre a TCSV kiválasztotta a hotel kivitelezőjét: a már említett Aktuál Bau és a Grabarics Kft. 7,7 milliárd forintos ajánlattal diadalmaskodott.

Ha ez még nem lenne elég, akkor a Csurgó-völgyet még vonzóbbá teszik a turistáknak. Szintén a Dreamland-csomag része a TATK Tokaj Aktív Turisztikai Kft., amely tehát a Jellinek-birodalomhoz tartozik. A cég a kormányzati MTÜ-től 993 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott turisztikai attrakciófejlesztésre. Konkrétan a luxusszállodához kapcsolódik majd az Aktív Turisztikai Központ épülete, rendezvényteremmel és látványkonyhával. Ehhez 3 ezer négyzetméteren rendezik a tájat: magyarán a világörökségi tokaji tájba 90 tonna betonacélt építenek be. Már nyáron kiválasztotta a TATK a kivitelezőt: a Jánosik és Társai Kft. 922 millió forintból vállalta a munkát.

Ez a cég sem panaszkodhat: Jánosik Lajos vállalkozása tavaly 14,3 milliárd forint bevétellel és 710 millió forintos profittal zárt. Évek óta sorra nyerik el az állami közbeszerzéseket is, az Átlátszó cikke szerint viszont egy másik ügyben a Bács-Kiskun megyei Főügyészség költségvetési csalással vádolta a társaságot, de a cég vitatja, hogy fiktív szerződéseket kötöttek volna.

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2021/11/07/kormanyzati-milliardokbol-ontik-betonba-a-tokaji-tajat-egy-csucsgazdag-luxusszallodaja-kedveert?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication